rss
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites

Monday, December 26, 2011

melukis terapi jiwa buat diri..

assalamualaikum..rajin pulak skrg kan..hari2 update blog..bagus2..*sambil tepuk bahu sendiri..haha

semalam cakap pasal teasl..tiba2 hari cakap pasal melukis..tukar kos lagi ke dik??aah..baru apply tukar architecture tadi..=.=..kalau tukar kos archi or simply called KAED di UIA ni..mmg melukis bukan terapi jiwa tp buat sakit jiwa..tp kalo dah ada passion, apa pon boleh kan..

yup..melukis terapi jiwa buat aku..sometimes, bila aku rasa tension study, maka sketching book jadi habuan..aku xde la pandai melukis macam kartunis tu tp aku suka lukis kartun..one thing, aku xpandai melukis naturally..macam anda bagi satu kertas lukisan dan suruh aku lukis dengan jayanya..owhh..tidakkk sekali2 akan menjadi lukisan itu..sebab aku kena ada benda yg perlu aku tiru dan i'm good at clonning..*ter'ujub pulak..astaghfirullah..sebut ramai2..=)..

bila melukis, aku akan fully concentrate..bila dalam kelas xde pulak aku apply..=.="..tp dis sem..i forgot to bring my luvly sketching book..senile oredy maa..tp itu tidak memutuskan semangat bila kertas A4 terlentang di depan mata..apa lagi grabbbb LAH!!hehe


berekor-ekor smurf dilukis dengan senang hati..

fuhhh..letih siapkan mende ni..=)
one of mine..Gaara..^__^
zaman dulu2 punya lukisan..=)

tp yang ni bukan aku lukis..ni aku beli..sweet ok..^_^

ni antara yang ade dalam laptop ni..xlarat nk upload dah..dengan internet yg 'superb laju'..maybe ade yg punya hobi macam aku jugak..best kan..=)

*i'm looking for smurf bear lately..kan best ade org tolong hadiahkan..daydreaming je la..;(

Sunday, December 25, 2011

Dia tahu yang terbaik..^__^

assalamualaikum..datang lagi untuk menyapu sampah..pemalas sungguh tuan rumah..=.="..
sekarang dah pun masuk musim exam..cepat masa berlalu..tidak akan pernah menunggu insan yg lalai dan leka..terasa baru je masuk UIA ni..tup2 dah nak final exam..dengan esaimen yang xhabis2 lagi..fuhh..semoga Allah permudahkan..

ramai yg cakap..
"siti, dah makin ceria sekarang..xmacam dulu..akak suka la dengan siti sekarang"
"siti, sejak tukar kos nampak makin happy la.."

erk..dulu aku ni pendiam sgt ke??ok..i admit it..btw..dulu aku penah buat post pasal aku dapat tawaran aerospace engineering..tp end up, aku xteruskan cita2 aku dalam bidang tu..aku pilih bidang yg sangat berbeza..Bachelor of education (TEASL)..dari sains ke sastera..sampaikan calculator aku yg dah berjasa sejak dari form 3 terus mati xnak hidup2 bila aku daftar masuk Gombak ari tu..merajuk agaknya..hehe..untuk buat pilihan tu bukannya mudah..kejap aku rasa nak stay je engineering, kejap aku rasa nk terima je tawaran teasl tu..time pegi interview, aku jawab mmg macam org yg xde gaya nak lulus lah..bila interviewer tu tanya..
I: kenapa pilih teasl?
A: xtau..
I: dulu kos ape?(asasi UIA)
A: engineering..
I: engineering???(mata dia bulat tgk aku..huhu)..knapa apply nk tukar kos?
A: xtau..tp sy rasa mcm engineering tu susah..org cakap aerospace susah..bla..bla..bla..
I: awak tau tak..bla..bla..bla..sy nk tengok ade wanita yg berjaya dalam bidang aerospace..bla..bla..bla...*dia siap bg nasihat n motivasi lagi nk sruh aku terima aerospace tu..
A: saya tau tp bla..bla..bla..
I: dah tu kenapa awak amik engineering kat CFS(center for foundation studies)?
A: entah..saya terima je, masuk kelas pun saya belajar je la..

nampak tak aku mmg alami krisis identiti masa interview tu..mmg most of my answers aku jawab I DON'T KNOW..sampaikan, interviewer tu cakap..

"saya bagi awak pilihan, engin atau teasl?kalau awak nak engin, kitorg bagi tempat ni pada org lain, tp kalau awak pilih teasl, kitorg bagi awak teasl.."

10saat lepas tu, aku dengan konpiden nye jawab..

"I DON'T KNOW"..haha..mmg masalah sunggoh..

last2..pakcik tu cakap..
"macam ni la..saya pilihkan untuk awak..awak terima je eh dapat ape pun.."
aku terima dan terus keluar..time keluar, air mata sudah tidak dibendung, maka bercucuran keluar..haha..lawak gila..mcm drama melayu plak..

mmg lepas tu, aku dah xberharap pon..dah jawab cincai2 mcm tu, mau konpiden lagi nk dapat..mmg x la kan..tp korang pun dah tau..akhirnya aku dapat jugak teasl tu..lepas dari interview tu mmg aku letak pengharapan pada DIA..mmg aku bg kepercayaan pada interviewer tu untuk pilih tp semuanya datang dari DIA..wamakaru wamakarallah wallahu khairul maakirin..sesungguhnya Allah la sebaik2 perancang..sesungguhnya, nikmat mana yg kamu ingin dustakan..dan aku gembira dengan pilihan aku sekarang..*ayat macam lepas pilih calon suami ja..ecehhh..=.=


*tp walaupun xbrapa minat engineering tp ukhwah bersama keluarga engineering terutama ENGENIUS sangat2 berharga..

Monday, December 19, 2011

doa mendapat jodoh yang baik..

Assalamualaikum..disaat byk assignment kena submit, berbelas-belas page lagi belum siap..daku pulak buat entry baru..ni la orang panggil buang tebiat..time free xde pulak nk update blog..isk3..tp, 'ala kulli hal, insyaAllah entry kali ni memberi manfaat.

doa mendapat jodoh yang baik..tiba2 update pasal ni kan..bila umur dah meningkat 20-an, ramai yang bercakap pasal kawen..cakap2 sikit  mesti masuk bab kawen ataupun baitul muslim..awal2 jadi pelik jugak..tp bila dah selalu dengar perbincangan otak jadi terbiasa..tp bak kata seorang kawan..perkahwinan bukan perkara yang mudah, tambah2 berkahwin diusia yang muda..berusaha untuk men'solehah'kan diri dulu untuk dijodohkan dengan yang 'soleh' tp ramai yg tersalah anggap..kita soleh@solehahkan diri kerana 'nya' atau kerana 'NYA'??tepuk dada tanya iman..

bila post pasal menda ni, maka ramai la yg akan mengusik..tiada apa2 tujuan, hanya niat untuk berkongsi ilmu..ada sorang ustazah cakap, usaha mencari jodoh yang baik kena mula dari awal, contohnya dengan doa..bukannya esok nak kawen, malam ni baru nk doa..jadi, saya sertakan doa untuk anda semua amal ya..^__^..maaf sebab doa ni dieja dalam rumi..xsempat n xpandai nk buat dalam jawinya..ustazah pun bg by lisan je..asif jiddan..kalau untuk muslimin, boleh la tukar yg mana patut nahu tu..=)

"Allahumma inni uridu an atazawwaja faqaddirli minarrijal ahsanuhum khalqan wakhuluqan, tho'atan, hafizhotan, tawafaquni, wawafiquhi, wataghnini fideeni wa dunyaya"


p/s: kalo ada salah eja atau salah tulis membawa maksud yg lain minta beritahu ya..ini yang penulis dengar dari ustazah hari tu..dah double check tp sapa tau kot ada yg salah lagi..



Monday, December 5, 2011

breathless..

wanna post a lyric..it is awesome, yet meaningful..^__^
If our love was a fairy tale
I would charge in and rescue you
On a yacht baby we would sail
To an island where we'd say I do

And if we had babies they would look like you
It'd be so beautiful if that came true
You don't even know how very special you are

[Chorus]

You leave me breathless
You're everything good in my life
You leave me breathless
I still can't believe that you're mine
You just walked out of one of my dreams
So beautiful you're leaving me
Breathless

And if our love was a story book
We would meet on the very first page
The last chapter would be about
How I'm thankful for the life we've made

And if we had babies they would have your eyes
I would fall deeper watching you give life
You don't even know how very special you are

[Chorus]

You must have been sent from heaven to earth to change me
You're like an angel
The thing that I feel is stronger than love believe me
You're something special
I only hope that I'll one day deserve what you've given me
But all I can do is try
Every day of my life

Friday, November 25, 2011

andai itu takdirnya..

allahu allah..hari yang penuh barakah..penghulu segala hari..hari banyak benda yang berlaku yang membuatkan aku berfikir dan terus berfikir betapa besarnya kuasa Allah..hari ini 25/11/2011..hari yg mulia..seorang sahabat pergi mengadap Penciptanya..perginya xdiduga, datangnya xpernah dijemput..bila ajal datang bertamu..tak siapa dapat menghalangnya..Kamalhadi rosli..hanya pernah jadi classmate beberapa kelas shj kalau aku xsilap..aku sendiri tak berapa kenal arwah..hanya cam muka sebagai classmate..

dipagi hari, aisyah khabarkan pemergian arwah..khabarnya ditemui di tandas di mahallahnya (asrama)..tak siapa menyangka pemergiannya kerana sihat2 shj sebelum tu..kuasa Allah, tiada siapa mampu menduga..aku terasa pemergiannya..aku juga tak tau kenapa aku sangat terasa akan pemergiannya sehinggakan seharian ni aku berfikir tntg pemergian arwah..betapa dekatNya kita dengan kematian yang kita xtahu bila..mungkin hari ini, esok, tak siapa tau..aku sendiri xdapat bayangkan perasaan kedua org tua arwah bila dengar khabar ni..sesungguhnya tidak Kau timpakan ujian Mu ya Allah melainkan dengan kudrat hamba2Mu..

"Ya Allah, tempatkan dia bersama orang yang beriman, dikalangan para solehin..cucuri rahmat ke atasnya.."
ameen..al-fatihah..

Thursday, November 24, 2011

i really do care..

you thought i don't care, but the fact is, i really do care..
i'm not asking for anything but just trust in me..
no..u're not alone..Allah will be by your side..
yes..we're far apart but my pray is always for you..
i'm not there for you, but Allah will do..
we can't be like before not because of you're there and i'm here..
but as we grow older, we know that we can't be like before..
just remember that i still the one that you know and i will never change..
i'm not knowing whether it is for me or anyone else..but still, forgive me for what i have done..
smile and be strong..=)

Sunday, November 20, 2011

sanah helwah..

assalamualaikum w.b.t..
lama rasanya xmenjengah blog usang ni..banyak hak yg xtertunai nampaknya pada blog..

sanah helwah buat teman rapat nun jauh di seberang laut..maaf lambat buat ucapan khas untuk anda. harap2 anda tak terasa..=)..
"setiap yg hidup pasti melalui fasa kehidupan..semakin lama hidup, semakin bertambah umurnya..andai semalam adalah buruk bg anda, jadikanlah hari ini permulaan bgmu agar hari esok tiada lagi penyesalan.."
anda sudah berangka 2,jadi welcome to the club..ikhlas dari senior..=)..
selamat belajar!jaga diri, jaga hati, jaga iman..where ever u're, u're never alone..Allah is always by ur side..

Sunday, July 31, 2011

memang berbaloi-baloi..

Assalamualaikum..Allahu Allah..lama xmenunaikan hak sebagai blogger..kemalasan melanda dan terasa jugak untuk buang saja blog ini..tp xjadi..cukup merepek dan straight to the point lah..

memang berbaloi-baloi..macam iklan kamdar pon ada..tp aku nk berkongsi tentang bicara selebriti..bicara selebriti??apa kejadahnya aku nak bicara2 selebriti bagai?>.< aku tau lah..i'm not a selebrity..T_T
ni haaa!



cuba tengok panelist dia..hooo..hoo..hooo...horlick betul!!dan..dan..dan..aku diizinkan Allah untuk pegi tgk secara live..walaweh..mmg berbaloi-baloi la..walau dari BESUT,TERENGGANU..walaupon 45min je nk ke kota bharu tp itu JAUHHHHHHHHHH ok!sanggup meredah kepekatan malam,dingin angin yg bertiup dan air-cond yg membekukan..disebabkan aku ngan abg aku yg baik hati nk bawak aku je yg pegi, jadi seat blakang kosong..apa lagi..ajak kengkawan yg nak p secara percuma tanpa ada cas tersembunyi..dan..dan..dan..hanya nik norkatijah sahaja yg berjaya mendapatkan tawaran hebat itu..eh..skema gila ayat..xpa..bahasa jiwa bangsa..=.=

banyak input yg dpat dan terkena jugak batang hidung ni..moderator dia ust.amin idris..mmg sempoi habis..siap kecek klate lagi!!thumbs up!..

smart banner dia tuh..
USTAZ MAZA
ust banyak terang pasal hukum dan pandangan dari sudut agama..ye la..dia sorang je kat c2 bukan artis..hehe..antaranya pasal hukum berhibur dalam islam adalah dibolehkan selagi xlanggar syariat dan ust ada jugak bg satu sirah pada zaman rasulullah pasal seorang lelaki yg menyanyi masa bawak unta..sebab nak kasi laju unta tu gerak..*aku tiba2 teringat budak india dalam citer upin ipin:geng..yg bawak lembu tu..lawak plak..hehe..ustaz ada jugak terang pasal hukum bermain alat muzik yg mana ada byak pendapat ulama' tentang perkara ni..ada yg cakap alat muzik yg digesek dan bertali adalah haram..ada yg cakap boleh..ada yg cakap hanya alat muzik yg keluarkan bunyi 'duff' dan 'daff' seperti kompang shj yg boleh main..dan byk lagi la yg ustaz explain..


WARDINA SAFIYYAH 
dia sangat lawa mlm tadi..serba hitam..wardina banyak cerita pengalaman dia macam mana dia boleh bertudung..n dia bagi satu persoalan,salah ke ikut trend??n adakah bertudung tu trend?ust maza jawab yg xsalah pon ikut trend selagi mana dia ikut syariat..trend adalah satu yg boleh berubah dan adalah xkekal..jadi kalau kita anggap tudung adalah trend, jadi akan tiba masa tudung tu akan tercabut dari kepala korang..jadi adalah penting untuk muslimat tahu kenapa dorang bertudung ataupun menutup aurat..Yyg best bila dia tiba2 tanya dalil tentang pakai tudung kat ust.amin dan dia boleh jawab dengan spontan..hehe..dan satu ilmu yg aku dapat..fesyen adalah sebahagian dari sistem kapitalis..yg mana dengan fesyen dorang cari untung..untuk kepentingan seseorang individu@company@etc..dan satu statement dari wardina,"jgn judge orang lain dari fizikal..yg penting adalah yg dalam..siapa kita untuk menilai"..yg mana abg aku sangat xsetuju..tp aku setuju je..betul la tu..kalau dalam dia bagus,tentu yg luar pun bagus..jadi xtimbul isu,"walau aku xpakai tudung,tapi aku semayang"..sebab macammana seorang yg sembahyang boleh mendedah aurat??bg aku,something wrong LAH dengan solat dia..sebab SOLAT MENCEGAH DARI PERKARA MUNGKAR..jadi,belum tentu kau sembahyang,kau dah cukup baik..kita xtau sama ada solat kita diterima ataupun xsempat sampai amalan solat dah kena campak balik..who knows..Allah shj..


SHAM KAMIKAZE
semua dah tahu yg dia dah buat satu perubahan yg pada aku, sangat2 bagus..bersih dan tenang je tgk muka dia..satu yg aku rasa nak nangis bila dia cerita tentang al-farabi yg petik gabus*seingat aku gabus @ something yg bertali..sampai mampu menitiskan air mata org yg mendengar sebab pada masa yg sama dia ingat Allah..dan sham nk jadi macam tu..Allah..dia pun sebak je aku dengar masa bgtau..dan salah satu sebab dia tekad berhijrah adalah bila dia jumpa dengan imam masjidil haram..syeikh abd rahman assudais..time dia buat tour dgn wife dia dari kl ke beberapa buah negeri tanpa hala tuju semata2 untuk cari masjid dan sembahyang di awal waktu di mana2 sahaja masjid yg mereka jumpa..masyaAllah..kagum!

USTAZ HASRIZAL
Kalau korang perasan,ust dah kurus sekarang..hehe..dia turun 30kg dalam masa 4bulan..Buleh masok BIGGEST LOSER ni..hehe..yg membuat dia sedar adalah apabila dia kena penyakit..macam2 la.. tahap nekad dia sampai dia jual rumah kat malaaysia dan dia perlu keluar dari malaysia untuk capai target dia..dia cuba sandarkan sebab untuk berubah pada anak2 dia,isteri n mak dia..tp xberjaya jugak..n sampai la dia sedar bahawa dia kena berubah untuk diri sendiri dan sebab Allah..dan akhirnya dia berjaya walaupun susah..dan dia bagi aku semangat untuk diet..hehe

last2 tu ust.amin suh setiap sorang dari panelist tu buat persembahan tp wardina dikecualikan sebab dia demam..
mula2 sham main gitarr yg sangat best!then ust hasrizal nyanyi lagu yg diambil dari puisi yg ditulis oleh sayyid qutb sambil diringi petikan gitar..



yg last dr maza baca sajak..jugak diringi petikan gitar dari sham..sajak tu dia buat sendiri..

program ni habis dekat2 12 jugak la..dan meredah la kami balik ke besut...sampai dalam 1.30pg..fuhhh..alhamdulillah..MEMANG BERBALOI-BALOI..

*memandangkan semalam hari sabtu,ramai yg pakai baju kuning..dr.maza ngan ust.hasrizal pakai..ust baihaqi atiqullah pon pakai..dan ramai jugak yg datang pakai baju kuning..TERBAEKKK!
*tiba2 aku jumpa JOE GRIMJOW..macam excited plak aku masa dia keluar tanya soalan..siap bgtau nama glamour kot..haha
*jumpa ramai kawan UIA kat c2..k.wirdah,tirah,che pah..=)
*sape yg tgk rakaman..klik sini..hari hiburan islam

RAMADHAN KAREEM SEMUA..AMPUN MAAF SEGALA SALAH SILAP..

Sunday, June 19, 2011

ADAM ITU PEMIMPIN HAWA..

Assalamualaikum...dah lama rasanya tak mencoret apa2 kat sini..sibuk??tak rasa sibuk pun tapi terasa kurang rajin untuk post apa entry..nothing interesting..tp td godek2 fb..terjumpa satu gambar skali dengan tulisan..dan sangat suka kuasa infiniti..bacalah..



◕‿◕ Satu ketika aku bertanya..

Sudikah kau menjadi Makmum
disetiap solatku..
agar solatku lebih bermakna..
dan terjaga hendaknya..
Sudikah kau menjadi Penjaga
diri dan maruahku..
agar hidupku lebih tenang dan bahagia..
Sudikah kau menjadi Pendidik
hati dan jiwaku..
agar rohaniku terisi hikmahNya..
dan akhlakku terjaga hendaknya..
Sudikah kau menjadi Pemerhati
setiap gerak dan langkahku..
agar aku tahu mana salah dan buruk lakuku..
Sudikah kau menjadi Peneman
di kala suka dan duka ku..
agar satu hari,,jika ujian itu dtg..
air mataku ada yg menghapuskan..
Sudikah kau menjadi Pembela
diriku dan agamaku..
agar aku terus berada di atas jln yg benar..
Sudikah kau menjadi Penggerak
semangatku..agar bila aku kelesuan..
kau mampu memberi bantuan..
walau hanya sekadar senyuman..
Sudikah kau menjadi Sahabat
buat diriku..mendengar luahan hatiku..
agar aku boleh berbicara apa sahaja dengan mu..
tanpa rasa ragu..
Sudikah kau menjadi Penghibur
tika ku kesunyian..
agar aku boleh ketawa riang..

Satu ketika kau akan menjawab…
“Ya, Aku sudi..Kerana kau pilihanku kerana ILLAHI
dan Kau juga memilihku kerana petunjuk RABBI

Tetapi,,kau kembalikanlah soalan ini kepadaku

Sudikah kau terus menjadi IMAM di setiap SOLATKU?
jika aku sudah tidak seperti dulu?
Sudikah kau pula menjadi
Imam,,Penjaga,,Pendidik,,
Pemerhati,,Peneman,,Pembela,,
Penggerak,,Sahabat dan Penghiburku,,
Jika suatu ketika nanti
aku sudah tidak mampu lagi menjadi
Makmum di setiap solatmu…
Jika aku sudah tidak mampu lagi
menjagamu,,
menemanimu,,
memerhatikanmu,,
mendidikmu,,
membelamu,,
menggerakkanmu,,
menjadi sahabatmu dan
menghiburkanmu..
Sudikah kamu wahai …………………?
Aku percaya..kau masih sudi..
“Kerana Aku pilihanmu kerana ILLAHI
dan Aku juga telah memilihmu kerana petunjuk RABBI..”

Keluarga bahagia impianku..
~ucu~
Kemuliaan Cahaya Mata٠·˙




sumber:

Facebook fanpage, Ber"couple" itu Haram.'s

 

Friday, May 6, 2011

rombongan meminang datang..sudah bersediakah diri ini?

Assalamualaikum..
Tengah hari td ada rombongan meminang datang tadi..xsangka plak hari ni..aku muda lagi..nk pinang??erk..aku dah cuak..tnya la mak ayah dulu..kalo dorang on..aku on ja..aku dah xsabar sebenarnya nak terima..ahah..gatal!aku dah kenal lama dia ni..ada orang kenalkan..mula2 aku macam xberapa suka tapi lama macam ok jugak..xkenal maka xcinta..kan3..dia siap bagi surat kot..aku cam..owh..so sweet..dah lama aku tunggu..tapi aku masih dalam dilema..terpaksa memilih antara dua..dia @ dia..yg mana satu perlu aku pilih..aku buntu..namun aku berserah pada takdir..

saat lafaz sakinah..=)

Heningnya...
Sunyi suasana...
Lafaz sakinah bermula

Apa rasa
Diterjemah hanya
Sebak abah, tangis ibunda

Adalah aku, wali puteriku
Serah kini amanahku ini pada mu
Nafkahilah dia, curah kasih dan cinta
Lebih dari yang ku berikan kepadanya

Dulu esakkannya sandar di bahuku
Tangisannya kini ku serah padamu
Bukan bermakna, dia bukan milikku
Fitrahnya perlukanmu

Jadikanlah dia wanita syurga
Mengerti benar akan maharnya
Taat itu bukan hanya pada nama
Indah ia pada maksudnya

Ku akur
Akan pesanmu
Puterimu kini amanahku

Iringilah
Dengan doamu
Bahagia kami dari redhamu
nak tengok tunang saya??
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ni haa tunang aku..ahah!

anda tertipu??ampun dipinta..^_^..maaf atas tulisan agak tuttt di atas..aku pn geli bila baca..hoho
gambar sarung cincin di atas adalah tipu semata2..diambil sewaktu kami xde keja dalam bilik..=)..wohaa..

Friday, April 29, 2011

dah sebulan..

Assalamualaikum..peu haba??haba get??erk..xpaham??..=)

peu haba = apa khabar
haba get = kaba baik
ni bahasa acheh..ada sahabat ajar..she she nie..dah lama rasa xupdate..sejak menjadi wanita berkerjaya ni..makin malas jadinya..wanita berkerjaya??owh..lupa nk habaq hangpa semua..sat nk story mory..

alkisahnya..mengetahui hakikat aku yg bercuti selama 7bulan, maka aku meng'kerjaya'kan diri di kedai hardware..jadi apa?driver lori!..=.=ok..aku tipu..lesen motor pun xdak..aku jadi kerani..bila kawan aku tanya aku bgtau je la..tapi semua gelak..aku pn heran..tapi xpa..aku cancel tawaran blanje 6t..hahaha(gelak jahat).. jadi kerani ni xde la susah pon..rilek gila2!most of the time aku xbuat apa2..tapi yg tough bila aku kena tau jenis2 mosaic, segala jenis hardware yg xpernah aku nk ingat masa blaja Kemahiran Hidup dulu..segala jenis cat,atap rumah, jenis tandas n bermacam2 lagi..tapi tauke kat c2 agak sporting..layan aku macam anak sendiri..siap bini dia offer aku suh p tidur kat bilik rehat sebab xbuat apa2..heaven sungguh!
aku p keja pakai driver..iaitu abang aku yg bujang terlajak ni..
maaf a.we..u'r not my driver..u my abang..=)
tapi kan..bila aku pergi keje n incase tauke datang lambat..bukan2..aku datang awal..ngeh3..aku akan stay dalam kereta..lebih rela aku tunggu dalam keta dari aku tunggu kat depan kedai..why?no need to story lah..tapi sambil2 aku tunggu..ada sesuatu menarik perhatian aku..





 ok..semua gambar diatas aku amik curi2..without permission from the owner..tapi bukan tu yg aku nk bgtau tapi tentang org diatas..first time tgk, aku jadi tacink..sebab..dorang kurang upaya..nampak pakcik yg pakai kopiah tu x??dia buta..yg sorang lagi aku xtau tapi seperti kurang upaya jugak..tapi dia yg bantu pimpin tgn pakcik tu.nampak plastik merah tu??dalam tu ada MAYAT!!ok..aku tipu..dalam tu ada kerepek..to be precised..kerepek pisang..they have to walk just to sell 'kerepek'..aku bab2 tgk org macam ni jadi tacink..kalo ada rezeki adalah..kalau xde dorang kena jalan lagi..terbayang hidup aku..keje bukan main rilek masih lagi merungut..xbersyukur langsung..tp aku xde chance lg nk beli kerepek dorang sebab duk dalam keta n xbleh turun selagi tauke xdatang sebab tetttttttttt..realiti hidup beri aku seribu satu pengajaran..walau baru sebulan keje..aku ade banyak nk citer tp stop dulu..nk p study tuk exam medsi..wish me luck!

Friday, April 15, 2011

fitnah internet

Assalamualaikum..alhamdulillah..masih lagi mampu menulis..Allah masih lagi beri kesempatan.. berkesempatan dengar ust.hasrizal bercakap pasal fitnah internet..terkena jugak diri ni bila dengar ust berceloteh..
“amanah keatas website kita walaupun free kena laksana”..
Dush3..terkena kepala sendiri..teringat pada blog ni yg kadang2 xtertunai tanggungjawab..dibiar bersawang..aduh..perlu muhasabah diri..walau sekadar blog atau mana2 laman sosial..banyak yg perlu dijaga..

1)BAHASA

Sebagai penulis mahupun pemilik sesuatu laman,wajib untuk kita jaga bahasa..jaga bahasa bukan maksud anda kena tulis bahasa baku atau bahasa melayu kuno..tapi jaga adab2 penulisan..terutama pada yg ISLAM..
Pernah aku terbaca kat satu blog ni..nama blog xperlu la aku tulis..mengaibkan tuan punya blog..
“aku tulis je perkataan LUC**,tapi bukan aku buat pun..aku tulis je”..
Allahuakbar..yg berkata2 tu kaum hawa..byk pulak komen2 dari lelaki yg jijik aku nk baca..aku sebagai perempuan malu nk baca..bila ada yg menegur berang pulak si penulis..katanya itu hak dia untuk menulis..sememangnya hak dia sebagai pemilik blog secara zahir..tp yg lebih hak itu siapa??..akhlak bukan sahaja dari perbuatan..tapi percakapan,penulisan dan banyak lagi..jaga bahasa anda..ramai yg membaca..

2)PENULISAN BERGAMBAR

Cerita melalui gambar..ramai yg suka cara ni..org cakap biar gambar berbicara..ecece..memang menarik dari baca penulisan full page..mau menguap 2,3 kali..hehe..tapi pernah x kita fikir tentang gambar yg kita letak.di blog,facebook,Friendster,myspace,tagged dan seangkatan dengannya..kalo tgk gambar friend kat fb,mmg banyak.macam2 ada..tapi dalam sedar atau tidak..gambar2 yg kita rasa xde pape pn…tapi mengundang dosa hari2..free2 je dapat dosa 24hours..kalo kat blog pun ada jugak..penulisan dah mmg tip-top..berinformasi..mmg bagus..tapi tiba2 diselang seli dengan gambar yg NTAH APE2..cuba bayang..tengah2 baca isi yg baik,bagus tiba2 zaaappp keluar gambar pelik..kat blakang ayah tgh tengok..haaaaaaaa..dah kantoi..ayah pun pikir bukan2..kalo nasib xbaik pelempang naik kat pipi..ouchhh

3)HIPOKRIT

Apo bendo hipokrit ni haa??ofcos semua tau..hipokrit atau talam dua muka..di alam reality lain perwatakannya..di alam maya dia mengganas..yg ni aku sendiri terasa..terasa banyak dosa dan salah bila pikir semua ni..aku pikir bila tak berhadapan,xcakap depan2 ,xkeluar suara..aku kurang jaga ikhtilat..muamalat antara lelaki dan perempuan banyak yg diabaikan..kalo difikirkan balik..di’scan’ balik memory2 lama..banyak yg xikut piawaian Allah..malu rasanya..maka,resolusinya..berubah menjadi yg lebih baik.. inilah yg ditekankan oleh ust.hasrizal..aplikasikan ciri2 ehsan dalam kehidupan..merasakan setiap perbuatan kita diperhatikan oleh Allah setiap masa tanpa sesaat pn terlepas..

“Beribadah kepada Allah dalam keadaan seakan-akan kamu melihat-Nya. Jika kamu tidak melihat-Nya, maka sesungguhnya Dia melihatmu”


Tak kisah la di alam reality atau pun tidak, sentiasa jaga adab dan kelakuan supaya 6t tak timbul fitnah..xkira perbuatan, percakapan @ penulisan..semua ada kebaikan dan keburukan..terpulang pada kita untuk pilih yg mana..yg menulis ni pun bukan lah seorang yg sempurna..sentiasa buat dosa..Cuma sama2 muhasabah diri..perubahan tidak perlu secara drastic.jika perubahan secara perlahan itu membawa kesan yg mendalam..maka terusan usaha..moga terus istiqomah dan thabat…insyaAllah..

Wednesday, March 30, 2011

cerita melayu semakin hilang nilai ketimuran..

Assalamualaikum..setelah lama xjadi penulis..ari ni datang plak mood yg dah lame hilang..mesti ramai yg suka tgk crita melayu..kat tv tu belambak citer melayu...xkesah la movie@telemovie@drama dll..kadang2 jd malas nk tgk crite melayu..asyik letak genre crita yg sama..

1) cerita hantu vs cerita lawak
xcrita hantu, crita lawak..tiap2 hari mesti ada cerita hantu..sampai dah kenal jenis2 hantu..tp yg aku perasaan hantu je mesti pompuan..ape org laki xjadi hantu ke??=.=..saka jentayu la..mantera anjasmoro..terowong casablanca..erk..sah2 aku tgk ni..hu3..tp serius..macam xde idea lain..tp yg bez kat astro ade crita yg menginsafkan diri..macam kat astro oasis..imam muda lg bez..^__^

2)cerita 18 SX
yg ni part yg paling xsuka..asal tgk kejap,duk tunjuk pelik2..rosak abih kanak2 duk tgk..kalo dah tulis U,asal duk tunjuk lg scene macam tuh..drama pn mesti ade adegan yg xpayah-cerita-korang-dah-tau..contoh cerita yg mmg aku benci + meluat + loya = remp-it..impak maksima..revolusi kl drift..yg paling xtahan cerita yg pasal kat penjara sebab amal ilmu hitam..xingat la plak tajuk dia..tp cerita tu mmg xpatut tayang kot..macam mane FINAS boleh lepas..paling xtahan.."sebab director suruh"..dah tu director p suh pkai pakaian yg dah xde rupa macam pakaian..director MELAYU kot..
kata dah besar..dah mumayyiz dah pn..impossible xleh beza dosa pahala..T_T..

kalo nk cerita semua mmg panjang..tp sekadar melontarkan rasa tidak puas hati..nk tunggu tv al-hijrah masuk astro bila la plak..sob3..apa nk jadi..pahtu duk julang kata..inilah negara islam contoh..wat der!mata ke atas tangan ke dada..=.=..pastu salahkan slogan membangun bersama islam...depa satu malaysia lg nak buat hub2 hiburan xde amik kesah..


wallahu'alam..

Tuesday, March 29, 2011

ampun dipinta..

Assalamualaikum..

ini bukan entry hari raya mahupun entry tacink2..tp ingin memohon maaf kerana penulis sememangnya tidak mempunyai mood langsung untuk menulis buat masa sekarang..kalu mai balik cik mood tu 6t sambung balik ok..^__^

Thursday, March 10, 2011

demam kena sampuk hantu kak limah!

njit..njit..semut..sapa sakit naek atas..
Assalamualaikum..salam sabor jee..sapa sihat angkat tgn macam saya(gaya usop)..


semenjak 2menjak ni..mmg simptom kena sampuk hantu k.limah dimana-mana..sampai msg pun guna tagline citer tuh..nk tergelak pon ade baca msg tuh...sapa la yg create msg tuh..mmg terbaek!!duk kat cfs..sahabat suma duk cakap guna tagline tuh..sampai aku skali masuk geng.."sabor je ler"...kalo ade yg panas hati..mesti yg kuar.."kite bako jee"..hai..xtau den nk kato..dalam pesbuk xyah cakap la..penuh wall duk mengomen..mmg penangan hantu k.limah mcm virus..merebak di sana sini..wallahu'alam..

tu le..sape suh xblajo english education!



Friday, March 4, 2011

jom nanges ramai2!!

"KITA BERTEMU KERANA ALLAH..KITA BERPISAH JUA KERANA ALLAH"

Assalamualaikum..mulakan hari anda dengan senyuman..ya..pengembaraan cuti 7bulan telah pun bermula..baru sahaja smpai ke kg halaman semalam..fuhh..lega ok!insyaAllah..doakan sy xrepeat paper ye..aminnnnn..sungguh pilu jika terpaksa repeat paper..

pejam celik pejam celik dah pun habis 2tahun pengajian di CFS IIUM..apo laie den nk kato..mmg bersyukur sangat belajar di sini..biar la org nk kata apa..UIA is the BEST!

tribute to k.husna..
kalo di fb..post sahabat mmg buat aku sayu..sedih aje..





pahit manis hidup di cfs semuanya memberi erti yg sangat berharga..xdapat beli dimana2..mahupun dipasar tani jumaat di kuala besut..(kempunan xdpt pegi hari ni..haha)..selama aku dah hidup 19 tahun dan beberapa bulan..banyak ragam kehidupan dah aku lalui..fasa keje ngan KAWEN blm rasa lg..=.=

dari tadika
.
.
.
.
.
.
.
.

ke sekolah rendah

zaman darjah 3..=.=



beralih plak ke zaman sekolah menengah..

form 3..masih muda...


masuk cfs plak..




geng KUAT HARIMAU

kalo nk ikut kan..semua gambar aku n letak..tp mane boleh g2..xboleh tamak haloba sangat..mane yg termampu aku letak..ukhwah tu mmg manis.manih lleting!tp ukhwah bonded by AQIDAH sangat bez..bukan macam kecik2 dulu..nak kawan sebab nk makan cocoa crunch yg aku bawak..owh..tidak...takpun sebab nk pinjam gam time kelas pendidikan seni..owh no again..tapi jgn bimbang..aku tetap sayang kawan2 aku..no matter what..

kepada sahabat2 yg akan ke Gombak..moga kat sana ukhwah ni akan terus terjalin..pada yg di kuantan..jgn bimbang..6t kita p lawat na..yg kat cfs..jgn bimbang jugak..6t ada masa kita jumpa lagi..

cuti2 ni godaan besar..najah dengan berbesar hati telah share mende ni..


salam sayang buat sahabiyah..=)

Wednesday, March 2, 2011

buatmu insan bernama lelaki..


"Sebaik-baik wanita ialah yang tidak memandang dan tidak dipandang oleh lelaki."
Aku tidak ingin dipandang cantik oleh lelaki. Biarlah aku hanya cantik di matamu. Apa gunanya aku menjadi perhatian lelaki andai murka Allah ada di situ.
Apalah gunanya aku menjadi idaman banyak lelaki sedangkan aku hanya bisa menjadi milikmu seorang.
Aku tidak merasa bangga menjadi rebutan lelaki bahkan aku merasa terhina diperlakukan sebegitu seolah-olah aku ini barang yang bisa dimiliki sesuka hati.
Aku juga tidak mau menjadi penyebab kejatuhan seorang lelaki yang dikecewakan lantaran terlalu mengharapkan sesuatu yang tidak dapat aku berikan.
Bagaimana akan kujawab di hadapan Allah kelak andai ditanya? Adakah itu sumbanganku kepada manusia selama hidup di muka bumi?
Kalau aku tidak ingin kau memandang perempuan lain, aku dululah yang perlu menundukkan pandanganku. Aku harus memperbaiki dan menghias peribadiku karena itulah yang dituntut oleh Allah.
Kalau aku ingin lelaki yang baik menjadi suamiku, aku juga perlu menjadi perempuan yang baik. Bukankah Allah telah menjanjikan perempuan yang baik itu untuk lelaki yang baik?
Tidak kunafikan sebagai remaja, aku memiliki perasaan untuk menyayangi dan disayangi. Namun setiap kali perasaan itu datang, setiap kali itulah aku mengingatkan diriku bahwa aku perlu menjaga perasaan itu karena ia semata-mata untukmu.
Allah telah memuliakan seorang lelaki yang bakal menjadi suamiku untuk menerima hati dan perasaanku yang suci. Bukan hati yang menjadi labuhan lelaki lain. Engkau berhak mendapat kasih yang tulen.
Diriku yang memang lemah ini telah diuji oleh Allah saat seorang lelaki ingin berkenalan denganku. Aku dengan tegas menolak, berbagai macam dalil aku kemukakan, tetapi dia tetap tidak berputus asa.
Aku merasa seolah-olah kehidupanku yang tenang ini telah dirampas dariku. Aku bertanya-tanya adakah aku berada di tebing kebinasaan? Aku beristigfar memohon ampunan-Nya. Aku juga berdoa agar Pemilik Segala Rasa Cinta melindungi diriku dari kejahatan.
Kehadirannya membuatku banyak memikirkan tentang dirimu. Kau kurasakan seolah-olah wujud bersamaku.
Di mana saja aku berada, akal sadarku membuat perhitungan denganmu. Aku tahu lelaki yang menggodaku itu bukan dirimu. Malah aku yakin pada gerak hatiku yang mengatakan lelaki itu bukan teman hidupku kelak.
Aku bukanlah seorang gadis yang cerewet dalam memilih pasangan hidup. Siapalah diriku untuk memilih permata sedangkan aku hanyalah sebutir pasir yang wujud di mana-mana.
Tetapi aku juga punya keinginan seperti wanita yang lain, dilamar lelaki yang bakal memimpinku ke arah tujuan yang satu.
Tidak perlu kau memiliki wajah setampan Nabi Yusuf Alaihisalam, juga harta seluas perbendaharaan Nabi Sulaiman Alaihisalam, atau kekuasaan seluas kerajaan Nabi Muhammad Shallallahu 'Alaihi Wassalam, yang mampu mendebarkan hati jutaan gadis untuk membuat aku terpikat.
Andainya kaulah jodohku yang tertulis di Lauh Mahfuz, Allah pasti akan menanamkan rasa kasih dalam hatiku juga hatimu. Itu janji Allah.
Akan tetapi, selagi kita tidak diikat dengan ikatan yang sah, selagi itu jangan dibazirkan perasaan itu karena kita masih tidak mempunyai hak untuk membuat begitu.
Juga jangan melampaui batas yang telah Allah tetapkan. Aku takut perbuatan-perbuatan seperti itu akan memberi kesan yang tidak baik dalam kehidupan kita kelak.
Permintaanku tidak banyak. Cukuplah engkau menyerahkan seluruh dirimu pada mencari redha Illahi.
Aku akan merasa amat bernilai andai dapat menjadi tiang penyangga ataupun sandaran perjuanganmu.
Bahkan aku amat bersyukur pada Illahi kiranya akulah yang ditakdirkan meniup semangat juangmu, mengulurkan tanganku untukmu berpaut sewaktu rebah atau tersungkur di medan yang dijanjikan Allah dengan kemenangan atau syahid itu.
Akan kukeringkan darah dari lukamu dengan tanganku sendiri. Itu impianku. Aku pasti berendam airmata darah, andainya engkau menyerahkan seluruh cintamu kepadaku.
Cukuplah kau mencintai Allah dengan sepenuh hatimu karena dengan mencintai Allah, kau akan mencintaiku karena-Nya. Cinta itu lebih abadi daripada cinta biasa. Moga cinta itu juga yang akan mempertemukan kita kembali di syurga.
Seorang gadis yang membiarkan dirinya dikerumuni, didekati, diakrabi oleh lelaki yang bukan muhrimnya, cukuplah dengan itu hilang harga dirinya di hadapan Allah. Di hadapan Allah. Di hadapan Allah.
Yang dicari walau bukan putera raja, biarlah putera Agama.
Yang diimpi, biarlah tak punya rupa, asal sedap dipandang mata.
Yang dinilai, bukan sempurna sifat jasmani, asalkan sihat rohani dan hati.
Yang diharap, bukan jihad pada semangat, asal perjuangannya ada matlamat.
Yang datang, tak perlu rijal yang gemilang, kerana diri ini serikandi dengan silam yang kelam.
Yang dinanti, bukan lamaran dengan permata, cukuplah akad dan janji setia.
Dan yg akan terjadi, andai tak sama dgn kehendak hati, insyaAllah ku redha ketetapan Illahi..
Wahai wanita, ku ingatkan diriku dan dirimu, peliharalah diri dan jagalah kesucian.. semoga redha Allah akan sentiasa mengiringi dan memberkati perjalanan hidup ini.
credit to:"titipan buat wanita",  Artikel iluvislam.com
Powered By Blogger