rss
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites

Thursday, July 15, 2010

Ya Allah..kuatkan aku!!

ALLAHUAKBAR!!ALLAHUAKBAR!!ALLAHUAKBAR!!

saat ini hanya Allah sahaja yg tahu betapa berat dada ini menanggung bebanan.terasa diri sudah tidak sanggup untuk keluar berhadapan dengan dunia realiti.ingin saja terdampar disini tanpa sebarang masalah.mungkin anda si pembaca bertanya,"besar sangatkah masalah saya hingga kan saya sudah tidak mahu berhadapan realiti".sungguh..realiti itu menyakitkan.hidup tanpa arah tujuan.

1.HIDUP TERASA KOSONG
pernah anda terasa hidup anda kosong??seolah2 hidup ini tiada erti buat anda.hidup sekadar meneruskan sisa2 umur yang masih ada.itu yang saya rasai sekarang.kadang terfikir di kotak fikiran ini."I'M SICK OF THIS LIFE"
pernah seorang sahabat..insyaAllah sahabat dunia akhirat..bertanya tentang masalah saya..namun berat untuk saya luahkan segalanya.maaf sahabat.saya masih tidak mampu.

2.TERASA SEPERTI SEORANG PESAKIT MENTAL
mungkin setelah anda membaca tajuk di atas,anda tidak lagi akan baca blog ini..kerana saya seorang pesakit mental.bukan sahaja mental saya yang sakit,bahkan fizikal saya,hati,limpa,usus dan buah pinggang saya juga sakit.terpulang pada anda jika tidak ingin terus membaca blok pesakit mental seperti saya.ya..saya SAKIT MENTAL!!kadang saya sedih secara tiba2,kadang saya boleh bergelak ketawa dengan sahabat,kadang saya mahu bersendirian.nampak gaya sudah seperti orang sakit jiwa bukan..itulah saya.

3.SAYA RINDU KELUARGA DIKAMPUNG
YA ALLAH..saya sangat rindu keluarga di besut..melihat wajah bak dan mek di purse setiap hari..rindu makin membuak2..saya mahu balik taapi apakan daya UIA terlalu baik dengan hanya memberi cuti midsem selama 2hari..itupun cuti sabtu dan ahad..

4.HIDUP SEBAGAI SECRETARY 
dulu.saat diawal kemasukan ke uia,saya begitu teruja untuk terlibat aktif dalam persatuan..hingga saya telah menyertai ENGINEERING STUDENT'S SOCIETY..namun KETERUJAAN saya tercabar bila saya diuji dengan masa yang tidak terurus.saya mula rasa terbeban.itu semua salah saya..tak pernah saya salahkan orang lain dalam hal ini..saya sedar,saya ni hanya secretary yg hampeh..kadang saya terfikir,saya hanya akan membebankan orang lain dengan penglibatan saya..kerana saya bukanlah seorang yg layak..saya juga simpati terhadap bos saya kerana punyai sorang s/u seperti saya..SAKIT MENTAL PLAK TU!!..P/S:maaf buat bos dan sahabat2 ENGENIUS..

5.SAYA RINDU ALONG DAN USRAH LU'LU UL-QULUB
along..she is my along.saya sayang along.agak lama saya tidak berjumpa dengan along.along skrg sambung pengajian di peringkat ijazah dlam bidang medic.saya sangat respect along.dia seorang yg berwibawa.saya nk jadi macam dia tapi saya masih lagi belum sampai ke tahap itu..along bukan sahaja kakak..tapi dialah sahabat dan dialah guru.saya rindu nasihat along..saya rindu untuk jumpa along..saya rindu untuk tengok muka along dan saya mahu jumpa along dan peluk erat along..saya sangat rindu along!!skrg saya ikut jejak along..tapi saya tidak sekuat along,tapi along cakap saya BOLEH..saya cuba walaupun ia susah..baru sekarang saya faham susah payah al0ng jaga kitorng yg degil ni..buat angah,achik,ayang,alang,anje,ucu,uda,ateh,trah n adik..aniq sayang anda semua..ukhwah fillah abadan abada..YA ALLAH..rahmatilah dan berkatilah saudara-saudaraku ini..semoga mereka bersamaMu..

Ya Allah..Kau tetapkanlah hati hambaMu yang sentiasa berbolak balik ini..jadikan aku hamba yg taat.hanya padaMu aku memohon..sesungguhnya..solatku,ibadahku,hidupku,matiku kerana Mu Ya Allah..janganlah kau tarik nikmat iman dan islam dariku..peliharalah daku agar hati ini sentiasa padaMu..ameenn..

Saturday, July 10, 2010

disuatu malam...

Assalamualaikum..


Skali lg saya datang menjenguk teratak using ni..saja ingin berkongsi cerita..tentang seorang abang..sudah lama menjadi draf..maka terasa untuk dikongsi..hoho..alkisahnya…

13/05/2010
Pada jam 8.30mlm td..abang saya yg sedang praktikal di gebeng, Pahang telefon..suara kedengaran ceria,tapi tiba dia cakap dia accident..nk tergelak pun ade time tu..mcm xcaye je..hihi..dah tu panggil la mak datang n suh cakap ngan dia..time panggil mak,satu umah saya laung cakap abg accident..huhu..(bergegar umah saya!!)..then bermulalah saat kelam kabut mak..mek cakap abg ade patah tapi patah gigi..alahai,rongak la gigi abg saya..da xhensem...haha..kuang asam punyer adik..time tu hanya saya,mak n abg wan je ade kat umah..kami dua beradik gelak je tgk mak kalut..da biase..hehe..abeh sume org dia kol..nasib baek dia xkol semua adik bradik kitorang..kalo xnaye  nk kne kol 10org..haha..lepas tu mak jd bz seta merta..kalah bini menteri..dengan nada dering ayam jantan berkokok..maka riuh rendah umah saya time tu..huhu..layan je la mek..huhu

Pada mulanya mek taknak pegi tapi bila dah kalut,dia ckp kne pergi  jugak tgk abg kat Gebeng tu disebabkan xde sdare mara kat sane..maka kitorang bersiap2 la sementara tunggu ayah balik dari masjid..tunggu punya tunggu ayah xbalik2..adehhh..camne ni..mak pon dengan xbrape suka hati kol henset ayah..kring3!!..aikk..nape bunyi hp ayah???cek punya cek..adehh..xbawak la pulak..hp da cantekk da..siap ade dua g..tapi dua2 dia xbawak..(mungkin xnak hilang kusyuk kot..kang tgh semayang bergegar plak kat dada..tetiba xsmpat tahiyyat akhir angkat tepon dulu..muahaha)

Setelah berkurun tunggu ayah balik,akhirnya tiba juga bos besar ni..rupa2nya ade org buat tahlil kat masjid..skli balik 6bngkus nasi dia bawak..(banyak ayah aku tibai nasi..haha)..setelah mesyuarat raja2 berlangsung,maka bertitahlah sang raja..whai rakyat jelata sekalian,jom la kita bergerak sekarang..huhu..baek boss..kami menurut perintah..titah tuanku kami turuti kalo tak 6t kne pancung..muahaha..kali pun melangkah dengan tidak bermaya ala2 tersingkir dari AF


Percaya pada diri dengan harapan dan keyakinan..
Menuju puncak
Gemilang cahaya
Menuju cita seindah rasa
Menuju puncak
Impian di hati..

Haha..ntah ye ntah tidak saya nyanyi ni..lgpon xpenah lg masuk AF..6t semua org xde can nk menang..haha!!..sambung balik..kaco jer scene dak af ni..da la iklan xberbayar..hihi
Maka bergerak la ktorg ke destinasi cinta..haisyhh..bukan..destinasi yg ditujui...1st naik mata masih lg sebesar ikan kembung (erk..besar ke mata ikan kembung??lantaklah..haha) namun hidup xselalunya indah..saya terlena jua..(ade kaitan ke ayat ni..isk3!!)..tapi lena saya tidak sesedap dirumah..demand btol..da namanya tido atas van kan3..nk lebey2..opppss..terlebey suda..(alahai gedik tetiba plak..maaf atas involuntary action ini..tiada kaitan dengan yg hidup mahupun yg telah mati..haha)..setelah sekian lama berada dalam van maka smpailah kami di Hospital Tengku Ampuan Afzan(HTAA) pada jam 4.00pg..wohaa!!(maaf keta mayat..tiru ayat ko..hihi)dalam keadaan mamai kitorg jalan..terhuyung hayang macam zombie sumenye..masuk la kat unit kecemasan dan trauma..tetiba..arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!kenapakah??xde pape..saje nk jerit..letih menulis..haha..masuklah kitorg tanpa hala tujuan..n jumpe pak guard 2org..setelah bertegur sapa dan bermaaf2an..(gimik sahaja..haha..xsaba nk raya..hua3)..mek mula berdrama kat c2..untuk masuk dalam wad pada pukul 4.oo pg bukan senang..huhu..dengan kuasa luar biasa mulut berbisa mek..pak guard kasi masuk..wahhhhhhhhh..tapi 2org je dulu naik..6t gilir2..naiklah mek dan abg wan..
Dah naik tu mesti r dorang turun kan..tibalah giliran saya,bos besar dan abang besar..haha..(abg besar ni abg saya no.5 ..saje panggil dia abg besar sebab badan dia cam malik nor..haha..muka ala2 allahyarham ustaz asri..hehe)..time masuk jumpe abg..saat tangkap leleh bermula tapi dikawal sebaik mungkin..cover beb..malu3..haha..sedeh kot tgk abg..mulut cam kne sengat kat lebah dengan berjahit kat dagu..tangan da luka2..calar kat muka..adehh..ilang hensem..tiba2 sebak..walaupun selalu gaduh ngan dia..n dah lame juga xcakap ngan dia..kami sememangnya ade masalah komunikasi..erk..jgn salah paham..kami bukan OKU..tapi kami xmesra macam adik beradik lain..saya pendiam dan dia juga pendiam..maka diam lah jawabnya..huhu.tapi ofkos saya sedih..sebab dia kan ABANG!!(cam iklan digi lak..hik3)

Time kitorg melawat tu,dia xbarpe nk cakap sebab bibir dia bengkak n tambah plak time tu kul 4..letih la dia..xpe la..ayah cakap kat abg 6t pukul 1.00tghhari kang kitorg datang balik..so,ayah suh dia tido..sob3..dah tu ktorg chow..then pegi check in kat hotel “AKUTAKTAHUNAMA”..hoho..saya xsuka hotel itu..dan xnk duduk ctu lagi..seram..tapi tido la jugak..i have no choice!!!hoho..kemudiann saya dan keluarga meneruskan pengembaraan ke HTAA untuk melawat kembali abang yang berada disana..maka ibu dan abang2 mula lah berdiskusi untuk membawa pulang  ke rumah untuk dijaga dengan lebih rapi dan exclusive oleh ibu terchenta..hehe..dan misi itu Berjaya..

Lepas asar kitorang mem’BLAH’kan diri dari situ..kemudian bergerak ke Gebeng..untuk ambik barang2 abg di rumah sewa dia..setibanya di rumah sewa si abang,saya tiba2 terasa malu..hoho..how come saya xmalu..itu rumah orang bujang dan saya anak dara..owhhhhh..itu semestinya membuat saya malu..huk3..namun saya control sebaik mungkin..muka maintain blur..dan hanya focus kepada perlawanan piala Thomas di kaca televisyen ketika itu..layan CHONG WEI kesayangan lagi bez..nk2 final time tu..fuhhh..i like it..tapi apekan daya Malaysia xde rezeki nk menang..kan3..pasrah je la..dan malam tu jugak kami pulang ke pangkal jalan????????eh…ingat kami masuk ajarn sesat ke hape!!!haha..pulang ke rumah daaa…dan Alhamdulillah selamat sampai…THE END!!



p/s:semalam tengok muka abang di fb masih hensem seperti dulu..tidak ada kesan calar dimuka..agaknya dia buat plastic surgery kot..hua3…

Thursday, July 1, 2010

pesanan sahabat seperjuangan..

SAHABATKU..
dulu, semalam dan hari ini..
kau melihat generasi demi generasi menghancurkan kehidupan mereka dengan menginkari Allah..
lalu kau tunduk kesedihan dan kebuntuan..
kau benar-benar kebingungan dan bertanya..
"apa yang harus ku lakukan untuk menebus kelelahan umat ini?"
jawabku..
"bukankah kau seorang da'ie atau mujahid?"
katamu lagi..
"tapi langkahku lambat"
jawabku..
"kau lambat kerana kau sibuk dengan urusan duniamu..mengejar impianmu dan lupa pada Hari Kebangkitan..pada hari itu amalanmu terbentang dan tubuhmu terbuka..apakah disana ada bekalmu?pada akhir zaman,orang yang memegang tali perjuangan ibarat menggemgam bara api,andai terus digenggam,hancur luluhlah jawabnya.Namun, andai dilepaskan hancurlah dunia.Jangan takut untuk berjuang kerana orang berjuang memang dirintangi dengan ujian.Sesungguhnya Allah bersama orang yg sabar.
KITA HIDUP UNTUK PERJUANGAN..MATI UNTUK KEHIDUPAN SYURGA IMPIAN
~IMAM NAWAWI~


Powered By Blogger