rss
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites

Tuesday, December 28, 2010

holiday is fun right!!

Assalamualaikum..saje buang tebiat tak tido lagi dikala ini..sempat lagi menge'post' entry disini..well..i'm a human not a gumiho..so,normal lah i berjaga dikala ini..ok..stop using i..aku agak ewww di situ..well..aku tengah men'cuti'kan diri  kala ini..terasa begitu indah menghabiskan cuti di kampung..lagak bunyi macam duk oberc je..padahal masih di petaling jaya sahaja..=.=..xpe lah..kalo berangan ape salahnya..6t insyaAllah pegi..bawak husband sambung PhD sama2..wah3..tinggi angan2..haha..

HOLIDAY IS FUN??i hope there is no grammatical error..if not,cik s will come and correct me..hehe..yeahh..holiday is really fun..i like it..but if it too long..it seems to be bored i guess..try to write an entry in english since i'm an IIUM student!proud to be part of them!=)..

but today i want to speak as a kelantanese..can i?BUI KO DOK..NOK KECEK JUGOK..ok..dah start..ari sabtu mc ye msg..ghoyak nok tubik jjale di lato blakte..pah kawe nyo hok meme puah sea duk dumoh..pakat jolo slaluh..reply slaluh msg kato jadi..pakat duk soseh2,dengar kato sek2 skoloh rendah hok nk g..buleh la pakat reunion c2 slaluh..auni,ecah,aini and izyan kato nk join..sapa di hari kejadie,iaitu haghi ni,mc yan maghi dumoh ambik kawe..naik persona..keno ghoyak la mugo kawe ni hok tidok reti bbowok kheto..panda naek jah..gohek gostey dalam stengoh jam sapa lah d llato tembakoh..aloh la..tepak tu jadi koho comey..excited bak kato ore besut!ho la mugo..last sapa situh ttiko kawe ting.1..nngeko k.da iaitu kakok kawe g kkeloh nge saeng2 dio..tiko tuh dio blaja di akademi pengajian islam um di nilam puri..pah kawe wak muko xmalu nok gi ghetek..beso la..kecik lagi maso tu..nk g blako..malu jugok de sapa ctuh..ho la..nyo maen nge ore besa2 blako..kawe tiko tuh xdok saeng..duk kepit nge k.da tu je lah..mujo ado jugok saeng k.da hok sudi tegor..skali nge k.mizah spupu kawe..dio blaja skali nge k.da..ermm..duk crito kisoh lamo,kita kembali ke alam realiti..

pah sapa2 takdinyo..supo biaso lah..caghi tepak dulu..pusing2 punyo pusing jupo lah tepak..tapi gak kawe xpuah ati so jah..kotor tempat c2..bukey kes xdop ore nk jago tapi gak ore hok maghi nk kkeloh tu..buwe sapoh ghato2..tule aye,pampers,pingge,gelah..ado blako..geli jugok ambo kelih..ho la.tepak awe patutnyo jago la cket..pah nok maghi smula2 gak kembe pulok..sudoh ngepek skarung duo karung kawe start bakar aye..tibo2 dengar abe kawe ngiga..tidur dok basuh kaki la tuh..haha..smale mmuta ekor g caghi aye d pasar male kg.raja..mujur ado..pah gak buleh malu sutey..xreti beli aye..naseb baek abe kawe tulong bekap..haha..sudoh bbakar aye g la maeng2 air..besar2 ni malu la nk mandi2 supo kecik2 mulo..tamboh pulok kawe ni bghehi lemas..huhu..sudoh2 make2 blako..siap2 nk kelik dumoh..pah tgh duk tunggu saeng bersiap2..ado la spase makhluk duk ngadap kawe..dating bakalih..kawe nk amar makruf nahi mungkar jauh..pakat duk kelih jah..mulo2 duduk jaoh2..pah gak..ulat bulu naek daun duk koho dekat..gelenya teh..budoknyo kecik lagi..gatal gletik doh!pah gak demo ni prase kawe duk kelih ko puok dia..jadi malu la weh..g la cari port lain..kawe pn biarla..malas nk cagho..on the way nk tubik tu,jupo pulok budok tu..kelih ko kawe supo nk tubik butir mato..comey bakalih kawe..haha..lok dio la nk kelih gak..xluok sesen pun muko kawe..kawe sengeh jah..arap2 dio xbuat mendo plek2 la..budok loni xleh cayo sangat!

sedak la jugop g tadi..lepah la ajat nk g kkeloh balik cuti ni..hehe..maaf banyok la xleh nk letok gambar..mugo kawe xingat nk bawok camera..gaduh tlajok pagi tadi..tok de nok capa camera..guno kamera saeng..tok de nok ambik lagi..insyaAllah kawe upload smula2 deh..

bbetul ley kawe duk surf internet tadi..kawe jjupo blog abe kawe..ado jugok blog abe kawe tuh..siap bermadah pujangga!selok kawe suko..ngekek sapa..nok follow takut dio tahu kawe ado blog jugop..hua2..sapa cni dulu la..kawe nk g sambung wat lab report..nk keno ata naek cuti ni..xsiap gak paghok la..puah braso haghi ni buleh tulih kot klate..segho lepah nok nnulih aghi ni..

p/a:mitok maaf banyok kalu ado sapo xpehe..=)..hint:kalu kawe ejo perkataan start dengan 2huruf yang sama maksudnya baco keno ado 'sabdu'..supo ngaji quran tu la..kalu alif sabdu jupo nge nun keno dengung cket..wajibul gunnah ore kato..hehe

Wednesday, December 22, 2010

Hati ini perlu ditasyji'..

Assalamualaikum..maaf pada sesiapa yg membaca..aku bukan meraih simpati tapi hanya disini aku mampu luahkan..

for the 1st time i feel useless and down when studying!kalau dulu..even susah macammane pon aku still boleh sengeh!but not for today..i'm not blaming anyone but myself!i've tried so hard but i can't..teringat kata sorang kawan.."i'm the beginner"..yup!i'm the beginner and don't expect too much from me..

Madam,
saya mintak maaf banyak2..saya terlalu ego untuk pegi mintak maaf..tapi serius saya xleh catch up ape yg madam ajar..i'm really sorry..

i juz need a shoulder to cry out..dan aku mungkin perlu pada hati yang baru..Allahuakbar..

ORGANIC BUAT AKU PANIC!!

Assalamualaikum..
waras??aku masih lagi pening2 setelah memutuskan neuron di dalam otak ini..ok..find..aku xpandai bio..=.=dah lame tinggal bio..2tahun adalah jangka masa yang lama..ye..aku tahu kamu juga tahu..>.<..exam chem da habis,terasa lega ibarat dah habis exam walaupon khamis ni ada lagi..owhhhhhhhhhh!!programming is coming..tapi kecuakan chem mengatasi segalanya2..Alhamdulillah boleh jawab tapi i don't have enough time to asnwer the question!!OMG..

ORGANIC BUAT AKU PANIC!!

Saturday, December 18, 2010

Jika ini anak muda harapan masa kini..

Assalamualaikum..kekerinngan idea untuk meng'update' teratak usang ini..lama berfikir tapi idea masih xkunjung tiba..ditambah dengan fatrah exam yg sedang menghantui seakan nightmare dan juga gerak kerja yg memerlukan pengorbanan dan kesabaran..masyaAllah..semoga diberi kekuatan..

Alhamdulillah..masih diberi kesempatan,sedikit perkongsian."jika ini anak muda harapan  masa kini"..tergantung sedikit tajuknya..xpe la..org besut kato 'skill'..mungkin semua dah tau tentang gejala sosial yg seakan2 kanser yg sudah sampai stage ke-4..parah..susah diubati..hingga pelbagai cara dibuat oleh kerajaan..dengan sekolah harapan, pendidikan seks awal dan macam2 lagi..mmg mereka xpernah kering idea untuk menyelamatkan anak bangsa..satu kerja yang bagus..tapi sedang sibuk selamatkan anak muda,tiba2 keluar satu idea "BERNAS"..iaitu dengan meningkatkan industri pelancongan negara..maka dengan itu lahirlah perangcangan untuk buat lebih banyak SPA,PUB,DLL..inilah "UBAT" yg paling mujarab untuk ubati masalah anak2 muda..SYABAS!!mari kita pakat TEPUK DAHI!!bukan apa,tanda sokongan..=.=..benda ni da lama,mungkin ketinggalan cuma sebagai reminder..bila pemimpin yg dilantik bukan AHLInya..maka rasailah..

hati ini tergerak  menuliskan disebabkan berita di BERNAMA..sangat mengecewakan..

click to enlarge
sangat sedih bila usia seawal ini dah pandai nak libatkan diri..mereka yang hendak merosakkan bangsa xpernah kenal erti penat..tapi kita pernahkah buat sesuatu untuk selamatkan anak bangsa ini..sekadar habiskan masa dengan diri sendiri..bukankah itu pentingkan diri sendiri???bila bercakap semuanya mudah, tapi adakah kotakan apa yang dikata..tapi kamu..ya kamu yang sedang membaca dan juga aku yang menulis..apa yang telah KITA lakukan??tidur sepanjang hari dan dengan harapan islam akan tertegak serta segala masalah ini akan selesai..sekadar membenci dalam hati..sangat mudah..maka tunggulah saat kehancurannya..sampai bila kita harus jadi muslim yg hanya pada keturunan..yg hanya islam pada kad pengenalan..JIKA BUKAN KITA SIAPA LAGI?????dan percayalah..

BAHAWA ISLAM AKAN TERTEGAK SUATU HARI NANTI..TAPI JANGAN HANYA TUNGGU!!TAPI BERUSAHA..INGATLAH..KOTA CONSTANTINOPLE TIDAK DITAWAN DENGAN KATA2..TAPI DENGAN SEMANGAT DAN ILTIZAM YG KUKUH..PENGHARAPAN PADA TUHAN DAN TARBIYAH YANG MANTAP..JADIKAN DIRI KITA AL-FATEH MASA KINI UNTUK MASA HADAPAN!!WALLAHU'ALAM..

Monday, December 13, 2010

IF YOU THINK GOD DOES NOT EXISTS ..

A man went to a barbershop to have his hair cut
and his beard
trimmed.
As the barber began to work, they began to have a
good conversation.

They talked of many things on numerous subjects.
When they
eventually touched on the
subject of God, the barber said: "I don't believe that
God exists."

"Why do you say that?" asked the customer.

"Well, you just have to go out in the street to
realize that God
doesn't exist. Tell me, if God exists, would there
be so many sick
people?Would there be abandoned children? If God
existed, there
would be neither suffering nor pain. I can't imagine
a loving God
who would allow all of these things."

The customer thought for a moment, but didn't
respond because he
didn't want to start an argument. The barber
finished his job and
the customer left the shop.



Just after he left the barbershop, he saw a man in
the street with
long, stringy, dirty hair and an untrimmed beard.He
looked dirty and
unkempt. The customer turned back and entered
the barber shop again
and he said to the barber:

"You know what? Barbers do not exist."

"How can you say that?" asked the surprised
barber. "I am here, and
I am a barber. And I just worked on you!"

"No!" the customer exclaimed. "Barbers don't exist
because if they
did, there would be no people with dirty long hair
and untrimmed
beards, like that man outside."

"Ah, but barbers DO exist! " answered the
barber. " What happens,
is, some people do not come to me. "

"Exactly!" affirmed the customer. "That's the point!
God, too, DOES
exist! What happens, is, people don't go to Him
and do not look for
Him. That's why there's so much pain and suffering
in the world."
RENUNG2 KAN~

Wednesday, December 8, 2010

spagetti time!!

Assalamualaikum..
baru sahaja buat aktiviti illegal kat bilik..erk..sangat seronok..bila perut kenyang hati pun berbunga2..mata pun mula layu jadi bila nk study kuiz..hohohoho..

tadi dengan suka hati pegi shopping lagak orang da ada rumah dan dapur macam kat restoran..bukan lagi SE-ronok..tapi DUA-ronok, TIGA-ronok dan BEronok-ronok..

hasil eksperimen yang menjadi..hehe


ok..abaikan background dan hanya fokus pada seri murni dan parmesan cheese!!



kacau jangan xkacau..juga sila abaikan background yang sangat indah!



Siap untuk dimakan..



dah macam yee sang lagaknye..isk3


apa macam..sabar2..sila lap air di mulut anda..

Alhamdulillah..saat ini tuan punya blog dan rakan2 sepinggan sudah kekenyangan..jadi dengan baik hatinya..sila lah jamu selera dan mata..adiosss..

wah..xsangka jadi jugak akhirnya..^_^

Monday, December 6, 2010

when you don't even know how to say NO!


Assalamualaikum..
hari ini hari yang malang..ingat boleh budget berjimat cermat tapi RM50 yang melayang..




mesti semua dah biasa kena tarik2 dengan akak2 n abang2 yg mulut manis kalahkan tebu ni..n hari ini aku terkena lagi..ingatkan apa, 
"dik,nk x tolong support bangsa melayu kita..mai la abg nk crita dulu"..ok dia start pancing..
"tau x bangsa apa yg paling maju kat malaysia hari?"..ok..dia buat kuiz kat aku..=.=
"china!"jawab aku dengan penuh konfiden..
"haa..pandai pun"..erk..abg xblaja sejarah ker????
dan byk la sesi perbualan yg mugkin habis esok pagi kalau aku tulis..
satu penyakit aku, tak pandai untuk kata "TIDAK" @ "NO" @ "MOA LA" @ "NEHI" atau apa2 yg seerti dengan nya..jadi abg tu terus konfiden untuk ajak aku join..cakap punya cakap sampai aku boleh decide untuk keluarkan RM299.00..OMG!!tapi nasib aku masih boleh berfikir dengan waras dan jumlah td bukan jumlah yg sikit bagi aku yg berjimat cermat sekarang ini ditambah dengan sifat MATA WANG aku ni..hua3..bayangkan mata aku ade nilai $$$$$$$..ok..korang pun mesti sama je kalau bab $$$$$ ni..aku tau tu!




last2,abg tu cakap..
"ok la dik..disebabkan adik kurang yakin,so adik book la dulu..bayar dulu RM50.00"..buat muka innocent!!
"haa..spoloh hengget xbleh ker?"duit makan aku 10 hari tu..sob3..
disebabkan aku dah malas layan..aku bayar je la..dan aku masih ada baki RM249.00 untuk dibayar dalam masa 2taun..kalau aku dapat duit RM100000000, insyaAllah aku sambung bayar..kalo x kita say HI HI BYE BYE je la..kalau mak aku tau habislah..
"BUAT APA DENGAN DUIT 2!!!!!!"retak skrin henpon aku..huhu..OH..I CAN'T IMAGINE THAT!!



Saturday, November 6, 2010

makin seram la nak naik bas!!

assalamualaikum..lama juga memerah idea tuk buat post..hari ni baru terdetik..
tajuk pun da pasal bas..so,nah gambar bas!!
MASUK SUNGAI...bas ekspres Transnasional yang membawa 33 penumpang terjunam di Kilometer 20, Jalan Pekan-Nenasi, dekat Pekan, malam kelmarin.-ihsan metro



mana atap ni?
dasyat2!!
Erk..cmne ni balik kg halaman..lepas satu2 bas eksiden..kecut perut eden baco ni haa..erk..xkan nak naik flight jer manjang..(bajet mcm penah..huhu)..dah la tiap kali nek mesti ada peristiwa  menyayat hati..sob3..tapi,percaya pada-nya..segala ketentuan hanya dari dia..

p/s:bila naik bas,pesan kat driver baca doa ramai2..=)

Sunday, October 31, 2010

thailand maju!!



Manufacturers of fake ID cards, Bangkok, Thailand 
Similarly to many Asian countries, pirated CDs, DVDs, copied global newspapers and even Lonely Planet guide books are abundant in tourist populated areas.
Of more exotic "fakies", I'd mention fake IDs.
If you dare put your morality aside, fetch a photo, and become a certified journalist or photographer.
Winds blow in your wallet? Now you can be a student. No studies, discounts instead.
International drivers licence? No problem!
What about master's degree that you never found time to start or finish?
Can do!
As most of businesses, these guys offer discounts for quantity. So if you decide that being a student for 5 years ahead is an economically feasible option, just make a small investment of around 10-15 EUR, and five new IDs valid for five successive years lie bulging in your pocket.

TU DIO BARU JOLO!!


MAKANYA DENGAN INI BETA MENGISYTIHARKAN KELANTAN DENGAN HENSEMNYA TELAH MEMENANGI PERLAWANAN PIALA MALAYSIA!!!!!!
KELANTAN VS N9
2-1

YEAHHH..


Saturday, October 30, 2010

GOMO KLATE GOMO!!


malam ni final piala malaysia antara kelantan vs negeri sembilan..yg pastinya mak aku akan mengadap tv bersama ayahku..aku??tgk dekat tv area sebelah bilik je lar..=)..arap2 KLATE menang setelah terengganu kalah!!

GOMO KLATE GOMO!!

amik kuaso power rangers sket!!biar buleh mene!!



Friday, October 29, 2010

??

sekali lagi tukar kulit blog..ape penyakit aku ni pun aku xtahu..maaf la..=)

Monday, October 25, 2010

KRISIS IDENTITI BUKAN HALANGAN??


assalamualaikum..


terkejut dengan berita hiburan akhbar utusan..sedih membacanya..seolah2 kedatangan Adam Lambert itu suatu yang perlu dibanggakan..MasyaAllah..

utusan 25/10/2010-klik utk besarkan

malas untuk mengulas panjang tapi ke mana hilangnya identiti muslim dan negara islam sedang kita membiarkan umat islam itu sendiri terkinja-kinja,terjerit-jerit bagai orang yang tidak bertamadun.malahan sedang meraikan seorang "GAY"!!

"walaupun secara terang-terangan Lambert mengakui dia seorang gay, ia tidak pun menjadi kekangan kepada peminat wanita untuk memujanya"..petikan dari artikel diatas..apa la nk jadi dengan pemuda-pemudi masa sekarang kalau inilah idolanya..na'uzubillah..



tukar kulit lagiiiiiiiiiiiiii..

MAAF..SAYA TUKAR KULIT LAGI...=)

Thursday, October 14, 2010

Berikan dia KEKUATAN!!

           Aku termenung ke luar tingkap.merenung jauh..merenung alam ciptaan Allah.SUBHANALLAH!!sungguh indah ciptaan Yang Maha Esa.bunyi teriakan kanak-kanak di halaman menarik perhatian aku.dari jendela aku beralih ke halaman rumah.kelihatan anak-anak kecik sedang asyik bermain 'to boyo',satu permainan aku sewaktu kecil.kali ini aku teringat memori sewaktu muda-muda,walaupun sekarang masih muda.setiap petang, aku akan ke padang permainan.mungkin biasa pada amatan kanak-kanak sebaya dengan aku.tapi ini sedikit luar biasa.apa yang luar biasanya?yang menjadikannya extraordinary adalah kami bermain secara beramai-ramai.dalam kiraan 20 mungkin.dari sekecil-kecil kanak-kanak sampai sebesar-besar bapak orang.semuanya main dan kami main 'bola baye'.mungkin ada yang tidak tahu.mungkin boleh tanya pada kelantanese disekeliling anda.saya tahu dimana-mana mereka ada.syabas buat mereka.

           Kembali ke alam nyata, masih lagi merenung kanak-kanak kecik bermain.kelihatan seorang kanak-kanak bermain sendirian.cuba aku amati,dengan mata yang sedikit rabun aku zoom in.Khairul rupanya.anak jiran sebelah.inilah watak utama cerita aku.nama panggilannya 'EYO'.sedikit rock,tapi tak apalah.maknya yang panggil.SETAN KECIK jadi panggilan kadang2.mungkin sedikit kasar tapi pada yang pernah rasai penangan eyo mungkin bersetuju.mana tidaknya,ganasnya amat menakutkan.aku sendiri pernah dikejarnya.tak cukup tanah aku lari.akhirnya masuk rumah.terus dikunci pintu.kecilnya hanya sebesar kanak2 berumur 7tahun.tapi kudratnya ibarat budak lelaki berumur 15tahun.kenakalannya memang mendapat pangkat kelas pertama.sampai cikgu tadika pun tak sanggup nak ambil.pernah dia membuat onar,mencurah air pada seat pemandu kereta ayah.alamatnya beranglah ayah aku.bukan setakat seat yang basah,kunci kereta pulak diciloknya.memang naik minyak!habisnya,ayah jerkah saja budak bertuah tu tapi mak pantas datang menyelamat.kalau tidak habis budak tu dikerjakan ayah.

Usah dipertikai kenakalannya lagi,memang dia kanak2 1st class!tapi disebalik kenakalannya,terselit kisah duka.duka yang amat.kalau aku ditempatnya,mungkin gila pengakhiran hidup aku.saban hari,maki hamun jadi habuannya.tidak cukup kata2 menyakitkan,dia ditambah dengan pukulan yang menyayat hati.derita kanak-kanak kecil ini bersama kakak dan adiknya.ibunya tidak pernah serik memarahinya anaknya.kalau sehari suaranya xberkumandang,memang xsah.bingit sungguh!mahu saja aku menelefon teledera tapi xsanggup pula melihat anak yang tidak berayah ini kehilangan ibu.ibunya mempunyai sejarah lampau yang menakutkan.pernah dia melarikan ke hutan belakang rumah.berhari2 tidak pulang.usaha orang kampung mencari akhirnya berjaya.saat di bawa pulang,mata merah menyinga.seperti dirasuk.malam sebelum dia melarikan diri,habis anak sulungnya diganyang.dikunci bilik dan dikerjakan anaknya habis-habisan.mujur sempat diselamatkan.maka anak sulung itu dibawa bersama ayahnya setelah bercerai.aku tidak mengerti saat itu.masi kecil.cuma itu yang diceritakan.

Kini, ibunya kembali normal namun sifat garang masih ada.perkahwinan kali kedua bersama seorang lelaki yang sudah beristeri diharap dapat merubah hidup namun panas tidak sampai ke petang,dia bercerai lagi.namun sempat dikurniakan 3orang cahaya mata.salah seorang adalah EYO.kembali pulang ke kg halaman untuk mencari kekuatan tapi tekanan dari adik beradik pula mencengkam.tinggal bersama adik2 yang mengalami masalah penagihan dadah menyukarkan hidup mereka sekeluarga.keluar masuk 'RUMAH BATU BESAR' sudah lali dengan mereka.satu gelaran dari emak menggantikan lokap.aku tergelak sendiri mendengar panggilan.lucu.bergaduh sesama sendiri sudah lali bagi kami.angkat parang dan segala bagai juga sudah resam bagi mereka.kerana satu spanar,keliling kampung mereka bergaduh.pening aku melihat.dari kecil hinggalah sekarang,tidak pernah selesai.namun mereka punyai ibu tua yang sangat tabah.dilalui hidupnya bagaikan mereka hidup secara rukun..aku hairan dan terus hairan.episod mereka adik beradik bilalah akan berkhirnnya dan yang terkini, aku terdengar khabar dari mak bahawa salah seorang dari mereka terkena AIDS.na'uzubillah.

Pernah aku berfikir, mungkin suasana hidup yang mendorong Eyo berperangai begitu.bermain psikologi walau aku tidak pernah belajar itu.sekadar cita-cita diwaktu kecil.kadang aku lihat perangai Eyo seperti Syabab,kanak-kanak mengagumkan dalam Syabab Musafir Kasih karya Fatimah Syarha.namun sungguh aku tidak mampu untuk menjadi KAK MUMTAZAH buat dia.aku tidak mampu menjadikan dia syabab penggoncang dunia.cuma satu,doaku buat dia.semoga bangkit menjadi SYABAB buat keluarga!tidak mustahil bagi dia dan aku pinta doa dari kalian.semoga dia dipelihara Allah.Amin..
 

Wednesday, September 29, 2010

jalan-jalan cari pasal..

assalamualaikum..
kaifa haluk..harap chat la semuanya..melihat kepada tajuk nampak macam ganaz tapi xde la sangat..poyo je lebih..tadi jalan pegi masjid jamek..(masjid jamek lagi??)..mencari keperluan..tapi bukan itu yg ingin diceritakan..saya nak cerita pasal ARHAM &ARIF..sapa dorang ni..entah..saya pun xkenal..tapi kecomelan mereka meragut keterujaan saya!!

tadi lepas jalan2 p msjid jamek,jalan tar dan masjid india..sukma ajak ktorng(aku dan baah) p central market..kat sane aku dah mmg fullstop dari membeli belah..oleh kerana sudah terlajak di msjid jamek tadi..huhu..jalan punya jalan..kaki pun da cramp..then kami bertiga singgah la kat foodcourt..disini la cinta aku terhadap Arham dan Arif bermula..owh..cinta pondan pandang pertama..

aku:hai..(erk..xbagi salam ingatkan anak cina)..what's ur name??
arham:ARHAM..(sebut dgn slang omputeh)
aku:owh..come here..i want to take ur photo..
arham senyum2 je..malu2 kucing..owh..ku mahu tapi ku malu..haha..namun merelakan gambarnya diambil..

TARRAAAAAAA!!!!!!
MY FIRST HERO:ARHAM
lepas tu arham pegi duduk balik kat meja..tiba2 hero kedua datang..alamak..lagi cute la my second hero..

ARIF AND HIS MOM
Time tgk arif ni mmg da geram nk amik picca dia..lepas 2 aku pujuk sukma suh cakap ngan mak dia..sukma cam segan..ahh..macam mana ni.tiba mak dia bangun..yess!!peluang..aku paksa gak sukma suh cakap..dannnnnnnn

sukma:excuse me..what's his name??(eh..berbasa basi plak cik sukma..hihi)
mak:owh..arif..

erk..aku, sukma dan ba'ah buat muka..laaa..ingatkan anak cina..adehhh.

sukma:can we take his photo?
mak:owh..boleh!(dengan muka sangat manis dan baik hati letak anak dia atas meja depan ktorg..)


setelah letih suruh arif posing dan inilah hasilnya..

my 2nd hero yg sangat comel..

tapi..satu yg aku musykil..muka arif sama macam Gu Ju Pyo time kecik..

aku rase mcm sama..tapi korang xnmpk xtau la..huhu
walau baru jumpe tadi..tapi rase cm sayang sangat kat dorang..ape yg buat aku terharu..bila arham cakap time aku nk turun tangga..
arham:bubye kakak..(sambil lambai2 dengan muka comel)..be careful..kakak,hold!!(suh aku pegang kat pemegang tangga)..bubye kakak..

dia bubye sampai la xnmpak aku..terharu neh..sob3!!owh..kakak sayang kamu la arham..bila la nk jumpa arham lagi..(T_T)

smoga jumpa lagi my heros!!

saya sudah bertunang..


Hari-hari berlalu yang dilewati seakan sudah bertahun lamanya, namun yang perlu diakui ialah ianya baru beberapa minggu lalu. Iya, hanya beberapa minggu lalu. Berita itu aku sambut dengan hati yang diusahakan untuk berlapang dada. Benar, aku berusaha berlapang dada. Terkadang, terasa nusrah Ilahi begitu hampir saat kita benar-benar berada di tepi tebing, tunggu saat untuk menjunam jatuh ke dalam gaung. Maha Suci Allah yang mengangkat aku, meletakkan aku kembali di jalan tarbiyyah dan terus memimpin untukku melangkah dengan tabah.

Aku hanya seorang Insyirah. Tiada kelebihan yang teristimewa, tidak juga punya apa-apa yang begitu menonjol. Jalan ku juga dua kaki, lihat ku juga menggunakan mata, sama seperti manusia lain yang menumpang di bumi Allah ini. Aku tidak buta, tidak juga tuli mahupun bisu. Aku bisa melihat dengan sepasang mata pinjaman Allah, aku bisa mendengar dengan sepasang telinga pinjaman Allah juga aku bisa bercakap dengan lidahku yang lembut tidak bertulang. Sama seperti manusia lain.

Aku bukan seperti bondanya Syeikh Qadir al-Jailani, aku juga tidak sehebat srikandi Sayyidah Khadijah dalam berbakti, aku bukan sebaik Sayyidah Fatimah yang setia menjadi pengiring ayahanda dalam setiap langkah perjuangan memartabatkan Islam. Aku hanya seorang Insyirah yang sedang mengembara di bumi Tuhan, jalanku kelak juga sama... Negeri Barzakh, insya Allah. Destinasi aku juga sama seperti kalian, Negeri Abadi. Tiada keraguan dalam perkara ini.

Sejak dari hari istimewa tersebut, ramai sahabiah yang memuji wajahku berseri dan mereka yakin benar aku sudah dikhitbah apabila melihat kedua tangan ku memakai cincin di jari manis. Aku hanya tersenyum, tidak mengiyakan dan tidak pula menidakkan. Diam ku bukan membuka pintu-pintu soalan yang maha banyak, tetapi diam ku kerana aku belum mampu memperkenalkan insan itu. Sehingga kini, aku tetap setia dalam penantian.

Ibu bertanyakan soalan yang sewajarnya aku jawab dengan penuh tatasusila.

"Hari menikah nanti nak pakai baju warna apa?"

Aku menjawab tenang.. "Warna putih, bersih..."

"Alhamdulillah, ibu akan usahakan dalam tempoh terdekat."

"Ibu, 4 meter sudah cukup untuk sepasang jubah. Jangan berlebihan."

Ibu angguk perlahan.

Beberapa hari ini, aku menyelak satu per satu... helaian demi helaian naskhah yang begitu menyentuh nubari aku sebagai hamba Allah. Malam Pertama... Sukar sekali aku ungkapkan perasaan yang bersarang, mahu saja aku menangis semahunya tetapi sudah aku ikrarkan, biarlah Allah juga yang menetapkan tarikhnya kerana aku akan sabar menanti hari bahagia tersebut. Mudah-mudahan aku terus melangkah tanpa menoleh ke belakang lagi. Mudah-mudahan ya Allah.

Sejak hari pertunangan itu, aku semakin banyak mengulang al-Quran. Aku mahu sebelum tibanya hari yang aku nantikan itu, aku sudah khatam al-Quran, setidak-tidaknya nanti hatiku akan tenang dengan kalamullah yang sudah meresap ke dalam darah yang mengalir dalam tubuh. Mudah-mudahan aku tenang... As-Syifa' aku adalah al-Quran, yang setia menemani dalam resah aku menanti. Benar, aku sedang memujuk gelora hati. Mahu pecah jantung menanti detik pernikahan tersebut, begini rasanya orang-orang yang mendahului.

"Kak Insyirah, siapa tunang akak? Mesti hebat orangnya. Kacak tak?"

Aku tersenyum, mengulum sendiri setiap rasa yang singgah. Maaf, aku masih mahu merahsiakan tentang perkara itu. Cukup mereka membuat penilaian sendiri bahawa aku sudah bertunang, kebenarannya itu antara aku dan keluarga.

"Insya Allah, 'dia' tiada rupa tetapi sangat mendekatkan akak dengan Allah. Itu yang paling utama."

Berita itu juga buat beberapa orang menjauhkan diri dariku. Kata mereka, aku senyapkan sesuatu yang perlu diraikan. Aku tersenyum lagi.

"Jangan lupa jemput ana di hari menikahnya, jangan lupa!"

Aku hanya tersenyum entah sekian kalinya. Apa yang mampu aku zahirkan ialah senyuman dan terus tersenyum. Mereka mengandai aku sedang berbahagia apabila sudah dikhitbahkan dengan 'dia' yang mendekatkan aku dengan Allah. Sahabiah juga merasa kehilangan ku apabila setiap waktu terluang aku habiskan masa dengan as-Syifa' ku al-Quran, tidak lain kerana aku mahu kalamullah meresap dalam darahku, agar ketenangan akan menyelinap dalam setiap derap nafas ku menanti hari itu.

"Bila enti menikah?"

Aku tiada jawapan khusus.

"Insya Allah, tiba waktunya nanti enti akan tahu..." Aku masih menyimpan tarikh keramat itu, bukan aku sengaja tetapi memang benar aku sendiri tidak tahu bila tarikhnya.

"Jemput ana tau!" Khalilah tersenyum megah.

"Kalau enti tak datang pun ana tak berkecil hati, doakan ana banyak-banyak!" Itu saja pesanku. Aku juga tidak tahu di mana mahu melangsungkan pernikahan ku, aduh semuanya menjadi tanda tanya sendiri. Diam dan terus berdiam membuatkan ramai insan berkecil hati.

"Insya Allah, kalian PASTI akan tahu bila sampai waktunya nanti..."

Rahsia ku adalah rahsia Allah, kerana itu aku tidak mampu memberikan tarikhnya. Cuma, hanya termampu aku menyiapkan diri sebaiknya. Untung aku dilamar dan dikhitbah dahulu tanpa menikah secara terkejut seperti orang lain. Semuanya aku sedaya upaya siapkan, baju menikahnya, dan aku katakan sekali lagi kepada ibu...

"Usah berlebihan ya..."

Ibu angguk perlahan dan terus berlalu, hilang dari pandangan mata.

"Insyirah, jom makan!"

Aku tersenyum lagi... Akhir-akhir ini aku begitu pemurah dengan senyuman.

"Tafaddal, ana puasa."

Sahabiah juga semakin galak mengusik.

"Wah, Insyirah diet ya. Maklumlah hari bahagia dah dekat... Tarikhnya tak tetap lagi ke?"

"Bukan diet, mahu mengosongkan perut. Maaf, tarikhnya belum ditetapkan lagi."

Sehingga kini, aku tidak tahu bila tarikhnya yang pasti. Maafkan aku sahabat, bersabarlah menanti hari tersebut. Aku juga menanti dengan penuh debaran, moga aku bersedia untuk hari pernikahan tersebut dan terus mengecap bahagia sepanjang alam berumahtangga kelak. Doakan aku, itu sahaja.

.......................................

"innalillahi wainna ilaihi rajiun..."

"Tenangnya... Subhanallah. Allahuakbar."

"Ya Allah, tenangnya..."

"Moga Allah memberkatinya...."

Allah, itu suara sahabat-sahabat ku, teman-teman seperjuangan aku pada ibu.

Akhirnya, aku selamat dinikahkan setelah sabar dalam penantian. Sahabiah ramai yang datang di majlis walimah walaupun aku tidak menjemput sendiri.

Akhirnya, mereka ketahui sosok 'dia' yang mendekatkan aku kepada Allah.
Akhirnya, mereka kenali sosok 'dia' yang aku rahsiakan dari pengetahuan umum.
Akhirnya, mereka sama-sama mengambil 'ibrah dari sosok 'dia' yang mengkhitbah ku.

Dalam sedar tidak sedar...

Hampir setiap malam sebelum menjelang hari pernikahan ku... Sentiasa ada suara sayu yang menangis sendu di hening malam, dalam sujud, dalam rafa'nya pada Rabbi, dalam sembahnya pada Ilahi. Sayup-sayup hatinya merintih. Air matanya mengalir deras, hanya Tuhan yang tahu.

"Ya Allah, telah Engkau tunangkan aku tidak lain dengan 'dia' yang mendekatkan dengan Engkau. Yang menyedarkan aku untuk selalu berpuasa, yang menyedarkan aku tentang dunia sementara, yang menyedarkan aku tentang alam akhirat. Engkau satukan kami dalam majlis yang Engkau redhai, aku hamba Mu yang tak punya apa-apa selain Engkau sebagai sandaran harapan. Engkau maha mengetahui apa yang tidak aku ketahui..."

Akhirnya, Khalilah bertanya kepada ibu beberapa minggu kemudian...

"Insyirah bertunang dengan siapa, mak cik?"

Ibu tenang menjawab... "Dengan kematian wahai anakku. Kanser tulang yang mulanya hanya pada tulang belakang sudah merebak dengan cepat pada tangan, kaki juga otaknya. Kata doktor, Insyirah hanya punya beberapa minggu sahaja sebelum kansernya membunuh."

"Allahuakbar..." Terduduk Khalilah mendengar, air matanya tak mampu ditahan.

"Buku yang sering dibacanya itu, malam pertama..."

Ibu angguk, tersenyum lembut... "Ini nak, bukunya." Senaskah buku bertukar tangan, karangan Dr 'Aidh Abdullah al-Qarni tertera tajuk 'Malam Pertama di Alam Kubur'.

"Ya Allah, patut la Insyirah selalu menangis... Khalilah tak tahu mak cik."

"Dan sejak dari hari 'khitbah' tersebut, selalu Insyirah mahu berpuasa. Katanya mahu mengosongkan perut, mudah untuk dimandikan..."

Khalilah masih kaku. Tiada suara yang terlontar. Matanya basah menatap kalam dari diari Insyirah yang diberikan oleh ibu.

"Satu cincin ini aku pakai sebagai tanda aku di risik oleh MAUT. Dan satu cincin ini aku pakai sebagai tanda aku sudah bertunang dengan MAUT. Dan aku akan sabar menanti tarikhnya dengan mendekatkan diri ku kepada ALLAH. Aku tahu ibu akan tenang menghadapinya, kerana ibuku bernama Ummu Sulaim, baginya anak adalah pinjaman dari ALLAH yang perlu dipulangkan apabila ALLAH meminta. Dan ibu mengambil 'ibrah bukan dari namanya (Ummu Sulaim) malah akhlaqnya sekali. Ummu Sulaim, seteguh dan setabah hati seorang ibu."
Powered By Blogger