rss
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites

Tuesday, December 28, 2010

holiday is fun right!!

Assalamualaikum..saje buang tebiat tak tido lagi dikala ini..sempat lagi menge'post' entry disini..well..i'm a human not a gumiho..so,normal lah i berjaga dikala ini..ok..stop using i..aku agak ewww di situ..well..aku tengah men'cuti'kan diri  kala ini..terasa begitu indah menghabiskan cuti di kampung..lagak bunyi macam duk oberc je..padahal masih di petaling jaya sahaja..=.=..xpe lah..kalo berangan ape salahnya..6t insyaAllah pegi..bawak husband sambung PhD sama2..wah3..tinggi angan2..haha..

HOLIDAY IS FUN??i hope there is no grammatical error..if not,cik s will come and correct me..hehe..yeahh..holiday is really fun..i like it..but if it too long..it seems to be bored i guess..try to write an entry in english since i'm an IIUM student!proud to be part of them!=)..

but today i want to speak as a kelantanese..can i?BUI KO DOK..NOK KECEK JUGOK..ok..dah start..ari sabtu mc ye msg..ghoyak nok tubik jjale di lato blakte..pah kawe nyo hok meme puah sea duk dumoh..pakat jolo slaluh..reply slaluh msg kato jadi..pakat duk soseh2,dengar kato sek2 skoloh rendah hok nk g..buleh la pakat reunion c2 slaluh..auni,ecah,aini and izyan kato nk join..sapa di hari kejadie,iaitu haghi ni,mc yan maghi dumoh ambik kawe..naik persona..keno ghoyak la mugo kawe ni hok tidok reti bbowok kheto..panda naek jah..gohek gostey dalam stengoh jam sapa lah d llato tembakoh..aloh la..tepak tu jadi koho comey..excited bak kato ore besut!ho la mugo..last sapa situh ttiko kawe ting.1..nngeko k.da iaitu kakok kawe g kkeloh nge saeng2 dio..tiko tuh dio blaja di akademi pengajian islam um di nilam puri..pah kawe wak muko xmalu nok gi ghetek..beso la..kecik lagi maso tu..nk g blako..malu jugok de sapa ctuh..ho la..nyo maen nge ore besa2 blako..kawe tiko tuh xdok saeng..duk kepit nge k.da tu je lah..mujo ado jugok saeng k.da hok sudi tegor..skali nge k.mizah spupu kawe..dio blaja skali nge k.da..ermm..duk crito kisoh lamo,kita kembali ke alam realiti..

pah sapa2 takdinyo..supo biaso lah..caghi tepak dulu..pusing2 punyo pusing jupo lah tepak..tapi gak kawe xpuah ati so jah..kotor tempat c2..bukey kes xdop ore nk jago tapi gak ore hok maghi nk kkeloh tu..buwe sapoh ghato2..tule aye,pampers,pingge,gelah..ado blako..geli jugok ambo kelih..ho la.tepak awe patutnyo jago la cket..pah nok maghi smula2 gak kembe pulok..sudoh ngepek skarung duo karung kawe start bakar aye..tibo2 dengar abe kawe ngiga..tidur dok basuh kaki la tuh..haha..smale mmuta ekor g caghi aye d pasar male kg.raja..mujur ado..pah gak buleh malu sutey..xreti beli aye..naseb baek abe kawe tulong bekap..haha..sudoh bbakar aye g la maeng2 air..besar2 ni malu la nk mandi2 supo kecik2 mulo..tamboh pulok kawe ni bghehi lemas..huhu..sudoh2 make2 blako..siap2 nk kelik dumoh..pah tgh duk tunggu saeng bersiap2..ado la spase makhluk duk ngadap kawe..dating bakalih..kawe nk amar makruf nahi mungkar jauh..pakat duk kelih jah..mulo2 duduk jaoh2..pah gak..ulat bulu naek daun duk koho dekat..gelenya teh..budoknyo kecik lagi..gatal gletik doh!pah gak demo ni prase kawe duk kelih ko puok dia..jadi malu la weh..g la cari port lain..kawe pn biarla..malas nk cagho..on the way nk tubik tu,jupo pulok budok tu..kelih ko kawe supo nk tubik butir mato..comey bakalih kawe..haha..lok dio la nk kelih gak..xluok sesen pun muko kawe..kawe sengeh jah..arap2 dio xbuat mendo plek2 la..budok loni xleh cayo sangat!

sedak la jugop g tadi..lepah la ajat nk g kkeloh balik cuti ni..hehe..maaf banyok la xleh nk letok gambar..mugo kawe xingat nk bawok camera..gaduh tlajok pagi tadi..tok de nok capa camera..guno kamera saeng..tok de nok ambik lagi..insyaAllah kawe upload smula2 deh..

bbetul ley kawe duk surf internet tadi..kawe jjupo blog abe kawe..ado jugok blog abe kawe tuh..siap bermadah pujangga!selok kawe suko..ngekek sapa..nok follow takut dio tahu kawe ado blog jugop..hua2..sapa cni dulu la..kawe nk g sambung wat lab report..nk keno ata naek cuti ni..xsiap gak paghok la..puah braso haghi ni buleh tulih kot klate..segho lepah nok nnulih aghi ni..

p/a:mitok maaf banyok kalu ado sapo xpehe..=)..hint:kalu kawe ejo perkataan start dengan 2huruf yang sama maksudnya baco keno ado 'sabdu'..supo ngaji quran tu la..kalu alif sabdu jupo nge nun keno dengung cket..wajibul gunnah ore kato..hehe

Wednesday, December 22, 2010

Hati ini perlu ditasyji'..

Assalamualaikum..maaf pada sesiapa yg membaca..aku bukan meraih simpati tapi hanya disini aku mampu luahkan..

for the 1st time i feel useless and down when studying!kalau dulu..even susah macammane pon aku still boleh sengeh!but not for today..i'm not blaming anyone but myself!i've tried so hard but i can't..teringat kata sorang kawan.."i'm the beginner"..yup!i'm the beginner and don't expect too much from me..

Madam,
saya mintak maaf banyak2..saya terlalu ego untuk pegi mintak maaf..tapi serius saya xleh catch up ape yg madam ajar..i'm really sorry..

i juz need a shoulder to cry out..dan aku mungkin perlu pada hati yang baru..Allahuakbar..

ORGANIC BUAT AKU PANIC!!

Assalamualaikum..
waras??aku masih lagi pening2 setelah memutuskan neuron di dalam otak ini..ok..find..aku xpandai bio..=.=dah lame tinggal bio..2tahun adalah jangka masa yang lama..ye..aku tahu kamu juga tahu..>.<..exam chem da habis,terasa lega ibarat dah habis exam walaupon khamis ni ada lagi..owhhhhhhhhhh!!programming is coming..tapi kecuakan chem mengatasi segalanya2..Alhamdulillah boleh jawab tapi i don't have enough time to asnwer the question!!OMG..

ORGANIC BUAT AKU PANIC!!

Saturday, December 18, 2010

Jika ini anak muda harapan masa kini..

Assalamualaikum..kekerinngan idea untuk meng'update' teratak usang ini..lama berfikir tapi idea masih xkunjung tiba..ditambah dengan fatrah exam yg sedang menghantui seakan nightmare dan juga gerak kerja yg memerlukan pengorbanan dan kesabaran..masyaAllah..semoga diberi kekuatan..

Alhamdulillah..masih diberi kesempatan,sedikit perkongsian."jika ini anak muda harapan  masa kini"..tergantung sedikit tajuknya..xpe la..org besut kato 'skill'..mungkin semua dah tau tentang gejala sosial yg seakan2 kanser yg sudah sampai stage ke-4..parah..susah diubati..hingga pelbagai cara dibuat oleh kerajaan..dengan sekolah harapan, pendidikan seks awal dan macam2 lagi..mmg mereka xpernah kering idea untuk menyelamatkan anak bangsa..satu kerja yang bagus..tapi sedang sibuk selamatkan anak muda,tiba2 keluar satu idea "BERNAS"..iaitu dengan meningkatkan industri pelancongan negara..maka dengan itu lahirlah perangcangan untuk buat lebih banyak SPA,PUB,DLL..inilah "UBAT" yg paling mujarab untuk ubati masalah anak2 muda..SYABAS!!mari kita pakat TEPUK DAHI!!bukan apa,tanda sokongan..=.=..benda ni da lama,mungkin ketinggalan cuma sebagai reminder..bila pemimpin yg dilantik bukan AHLInya..maka rasailah..

hati ini tergerak  menuliskan disebabkan berita di BERNAMA..sangat mengecewakan..

click to enlarge
sangat sedih bila usia seawal ini dah pandai nak libatkan diri..mereka yang hendak merosakkan bangsa xpernah kenal erti penat..tapi kita pernahkah buat sesuatu untuk selamatkan anak bangsa ini..sekadar habiskan masa dengan diri sendiri..bukankah itu pentingkan diri sendiri???bila bercakap semuanya mudah, tapi adakah kotakan apa yang dikata..tapi kamu..ya kamu yang sedang membaca dan juga aku yang menulis..apa yang telah KITA lakukan??tidur sepanjang hari dan dengan harapan islam akan tertegak serta segala masalah ini akan selesai..sekadar membenci dalam hati..sangat mudah..maka tunggulah saat kehancurannya..sampai bila kita harus jadi muslim yg hanya pada keturunan..yg hanya islam pada kad pengenalan..JIKA BUKAN KITA SIAPA LAGI?????dan percayalah..

BAHAWA ISLAM AKAN TERTEGAK SUATU HARI NANTI..TAPI JANGAN HANYA TUNGGU!!TAPI BERUSAHA..INGATLAH..KOTA CONSTANTINOPLE TIDAK DITAWAN DENGAN KATA2..TAPI DENGAN SEMANGAT DAN ILTIZAM YG KUKUH..PENGHARAPAN PADA TUHAN DAN TARBIYAH YANG MANTAP..JADIKAN DIRI KITA AL-FATEH MASA KINI UNTUK MASA HADAPAN!!WALLAHU'ALAM..

Monday, December 13, 2010

IF YOU THINK GOD DOES NOT EXISTS ..

A man went to a barbershop to have his hair cut
and his beard
trimmed.
As the barber began to work, they began to have a
good conversation.

They talked of many things on numerous subjects.
When they
eventually touched on the
subject of God, the barber said: "I don't believe that
God exists."

"Why do you say that?" asked the customer.

"Well, you just have to go out in the street to
realize that God
doesn't exist. Tell me, if God exists, would there
be so many sick
people?Would there be abandoned children? If God
existed, there
would be neither suffering nor pain. I can't imagine
a loving God
who would allow all of these things."

The customer thought for a moment, but didn't
respond because he
didn't want to start an argument. The barber
finished his job and
the customer left the shop.



Just after he left the barbershop, he saw a man in
the street with
long, stringy, dirty hair and an untrimmed beard.He
looked dirty and
unkempt. The customer turned back and entered
the barber shop again
and he said to the barber:

"You know what? Barbers do not exist."

"How can you say that?" asked the surprised
barber. "I am here, and
I am a barber. And I just worked on you!"

"No!" the customer exclaimed. "Barbers don't exist
because if they
did, there would be no people with dirty long hair
and untrimmed
beards, like that man outside."

"Ah, but barbers DO exist! " answered the
barber. " What happens,
is, some people do not come to me. "

"Exactly!" affirmed the customer. "That's the point!
God, too, DOES
exist! What happens, is, people don't go to Him
and do not look for
Him. That's why there's so much pain and suffering
in the world."
RENUNG2 KAN~

Wednesday, December 8, 2010

spagetti time!!

Assalamualaikum..
baru sahaja buat aktiviti illegal kat bilik..erk..sangat seronok..bila perut kenyang hati pun berbunga2..mata pun mula layu jadi bila nk study kuiz..hohohoho..

tadi dengan suka hati pegi shopping lagak orang da ada rumah dan dapur macam kat restoran..bukan lagi SE-ronok..tapi DUA-ronok, TIGA-ronok dan BEronok-ronok..

hasil eksperimen yang menjadi..hehe


ok..abaikan background dan hanya fokus pada seri murni dan parmesan cheese!!



kacau jangan xkacau..juga sila abaikan background yang sangat indah!



Siap untuk dimakan..



dah macam yee sang lagaknye..isk3


apa macam..sabar2..sila lap air di mulut anda..

Alhamdulillah..saat ini tuan punya blog dan rakan2 sepinggan sudah kekenyangan..jadi dengan baik hatinya..sila lah jamu selera dan mata..adiosss..

wah..xsangka jadi jugak akhirnya..^_^

Monday, December 6, 2010

when you don't even know how to say NO!


Assalamualaikum..
hari ini hari yang malang..ingat boleh budget berjimat cermat tapi RM50 yang melayang..




mesti semua dah biasa kena tarik2 dengan akak2 n abang2 yg mulut manis kalahkan tebu ni..n hari ini aku terkena lagi..ingatkan apa, 
"dik,nk x tolong support bangsa melayu kita..mai la abg nk crita dulu"..ok dia start pancing..
"tau x bangsa apa yg paling maju kat malaysia hari?"..ok..dia buat kuiz kat aku..=.=
"china!"jawab aku dengan penuh konfiden..
"haa..pandai pun"..erk..abg xblaja sejarah ker????
dan byk la sesi perbualan yg mugkin habis esok pagi kalau aku tulis..
satu penyakit aku, tak pandai untuk kata "TIDAK" @ "NO" @ "MOA LA" @ "NEHI" atau apa2 yg seerti dengan nya..jadi abg tu terus konfiden untuk ajak aku join..cakap punya cakap sampai aku boleh decide untuk keluarkan RM299.00..OMG!!tapi nasib aku masih boleh berfikir dengan waras dan jumlah td bukan jumlah yg sikit bagi aku yg berjimat cermat sekarang ini ditambah dengan sifat MATA WANG aku ni..hua3..bayangkan mata aku ade nilai $$$$$$$..ok..korang pun mesti sama je kalau bab $$$$$ ni..aku tau tu!




last2,abg tu cakap..
"ok la dik..disebabkan adik kurang yakin,so adik book la dulu..bayar dulu RM50.00"..buat muka innocent!!
"haa..spoloh hengget xbleh ker?"duit makan aku 10 hari tu..sob3..
disebabkan aku dah malas layan..aku bayar je la..dan aku masih ada baki RM249.00 untuk dibayar dalam masa 2taun..kalau aku dapat duit RM100000000, insyaAllah aku sambung bayar..kalo x kita say HI HI BYE BYE je la..kalau mak aku tau habislah..
"BUAT APA DENGAN DUIT 2!!!!!!"retak skrin henpon aku..huhu..OH..I CAN'T IMAGINE THAT!!



Powered By Blogger