rss
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites

Friday, April 29, 2011

dah sebulan..

Assalamualaikum..peu haba??haba get??erk..xpaham??..=)

peu haba = apa khabar
haba get = kaba baik
ni bahasa acheh..ada sahabat ajar..she she nie..dah lama rasa xupdate..sejak menjadi wanita berkerjaya ni..makin malas jadinya..wanita berkerjaya??owh..lupa nk habaq hangpa semua..sat nk story mory..

alkisahnya..mengetahui hakikat aku yg bercuti selama 7bulan, maka aku meng'kerjaya'kan diri di kedai hardware..jadi apa?driver lori!..=.=ok..aku tipu..lesen motor pun xdak..aku jadi kerani..bila kawan aku tanya aku bgtau je la..tapi semua gelak..aku pn heran..tapi xpa..aku cancel tawaran blanje 6t..hahaha(gelak jahat).. jadi kerani ni xde la susah pon..rilek gila2!most of the time aku xbuat apa2..tapi yg tough bila aku kena tau jenis2 mosaic, segala jenis hardware yg xpernah aku nk ingat masa blaja Kemahiran Hidup dulu..segala jenis cat,atap rumah, jenis tandas n bermacam2 lagi..tapi tauke kat c2 agak sporting..layan aku macam anak sendiri..siap bini dia offer aku suh p tidur kat bilik rehat sebab xbuat apa2..heaven sungguh!
aku p keja pakai driver..iaitu abang aku yg bujang terlajak ni..
maaf a.we..u'r not my driver..u my abang..=)
tapi kan..bila aku pergi keje n incase tauke datang lambat..bukan2..aku datang awal..ngeh3..aku akan stay dalam kereta..lebih rela aku tunggu dalam keta dari aku tunggu kat depan kedai..why?no need to story lah..tapi sambil2 aku tunggu..ada sesuatu menarik perhatian aku..





 ok..semua gambar diatas aku amik curi2..without permission from the owner..tapi bukan tu yg aku nk bgtau tapi tentang org diatas..first time tgk, aku jadi tacink..sebab..dorang kurang upaya..nampak pakcik yg pakai kopiah tu x??dia buta..yg sorang lagi aku xtau tapi seperti kurang upaya jugak..tapi dia yg bantu pimpin tgn pakcik tu.nampak plastik merah tu??dalam tu ada MAYAT!!ok..aku tipu..dalam tu ada kerepek..to be precised..kerepek pisang..they have to walk just to sell 'kerepek'..aku bab2 tgk org macam ni jadi tacink..kalo ada rezeki adalah..kalau xde dorang kena jalan lagi..terbayang hidup aku..keje bukan main rilek masih lagi merungut..xbersyukur langsung..tp aku xde chance lg nk beli kerepek dorang sebab duk dalam keta n xbleh turun selagi tauke xdatang sebab tetttttttttt..realiti hidup beri aku seribu satu pengajaran..walau baru sebulan keje..aku ade banyak nk citer tp stop dulu..nk p study tuk exam medsi..wish me luck!

Friday, April 15, 2011

fitnah internet

Assalamualaikum..alhamdulillah..masih lagi mampu menulis..Allah masih lagi beri kesempatan.. berkesempatan dengar ust.hasrizal bercakap pasal fitnah internet..terkena jugak diri ni bila dengar ust berceloteh..
“amanah keatas website kita walaupun free kena laksana”..
Dush3..terkena kepala sendiri..teringat pada blog ni yg kadang2 xtertunai tanggungjawab..dibiar bersawang..aduh..perlu muhasabah diri..walau sekadar blog atau mana2 laman sosial..banyak yg perlu dijaga..

1)BAHASA

Sebagai penulis mahupun pemilik sesuatu laman,wajib untuk kita jaga bahasa..jaga bahasa bukan maksud anda kena tulis bahasa baku atau bahasa melayu kuno..tapi jaga adab2 penulisan..terutama pada yg ISLAM..
Pernah aku terbaca kat satu blog ni..nama blog xperlu la aku tulis..mengaibkan tuan punya blog..
“aku tulis je perkataan LUC**,tapi bukan aku buat pun..aku tulis je”..
Allahuakbar..yg berkata2 tu kaum hawa..byk pulak komen2 dari lelaki yg jijik aku nk baca..aku sebagai perempuan malu nk baca..bila ada yg menegur berang pulak si penulis..katanya itu hak dia untuk menulis..sememangnya hak dia sebagai pemilik blog secara zahir..tp yg lebih hak itu siapa??..akhlak bukan sahaja dari perbuatan..tapi percakapan,penulisan dan banyak lagi..jaga bahasa anda..ramai yg membaca..

2)PENULISAN BERGAMBAR

Cerita melalui gambar..ramai yg suka cara ni..org cakap biar gambar berbicara..ecece..memang menarik dari baca penulisan full page..mau menguap 2,3 kali..hehe..tapi pernah x kita fikir tentang gambar yg kita letak.di blog,facebook,Friendster,myspace,tagged dan seangkatan dengannya..kalo tgk gambar friend kat fb,mmg banyak.macam2 ada..tapi dalam sedar atau tidak..gambar2 yg kita rasa xde pape pn…tapi mengundang dosa hari2..free2 je dapat dosa 24hours..kalo kat blog pun ada jugak..penulisan dah mmg tip-top..berinformasi..mmg bagus..tapi tiba2 diselang seli dengan gambar yg NTAH APE2..cuba bayang..tengah2 baca isi yg baik,bagus tiba2 zaaappp keluar gambar pelik..kat blakang ayah tgh tengok..haaaaaaaa..dah kantoi..ayah pun pikir bukan2..kalo nasib xbaik pelempang naik kat pipi..ouchhh

3)HIPOKRIT

Apo bendo hipokrit ni haa??ofcos semua tau..hipokrit atau talam dua muka..di alam reality lain perwatakannya..di alam maya dia mengganas..yg ni aku sendiri terasa..terasa banyak dosa dan salah bila pikir semua ni..aku pikir bila tak berhadapan,xcakap depan2 ,xkeluar suara..aku kurang jaga ikhtilat..muamalat antara lelaki dan perempuan banyak yg diabaikan..kalo difikirkan balik..di’scan’ balik memory2 lama..banyak yg xikut piawaian Allah..malu rasanya..maka,resolusinya..berubah menjadi yg lebih baik.. inilah yg ditekankan oleh ust.hasrizal..aplikasikan ciri2 ehsan dalam kehidupan..merasakan setiap perbuatan kita diperhatikan oleh Allah setiap masa tanpa sesaat pn terlepas..

“Beribadah kepada Allah dalam keadaan seakan-akan kamu melihat-Nya. Jika kamu tidak melihat-Nya, maka sesungguhnya Dia melihatmu”


Tak kisah la di alam reality atau pun tidak, sentiasa jaga adab dan kelakuan supaya 6t tak timbul fitnah..xkira perbuatan, percakapan @ penulisan..semua ada kebaikan dan keburukan..terpulang pada kita untuk pilih yg mana..yg menulis ni pun bukan lah seorang yg sempurna..sentiasa buat dosa..Cuma sama2 muhasabah diri..perubahan tidak perlu secara drastic.jika perubahan secara perlahan itu membawa kesan yg mendalam..maka terusan usaha..moga terus istiqomah dan thabat…insyaAllah..
Powered By Blogger