rss
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites

Friday, April 15, 2011

fitnah internet

Assalamualaikum..alhamdulillah..masih lagi mampu menulis..Allah masih lagi beri kesempatan.. berkesempatan dengar ust.hasrizal bercakap pasal fitnah internet..terkena jugak diri ni bila dengar ust berceloteh..
“amanah keatas website kita walaupun free kena laksana”..
Dush3..terkena kepala sendiri..teringat pada blog ni yg kadang2 xtertunai tanggungjawab..dibiar bersawang..aduh..perlu muhasabah diri..walau sekadar blog atau mana2 laman sosial..banyak yg perlu dijaga..

1)BAHASA

Sebagai penulis mahupun pemilik sesuatu laman,wajib untuk kita jaga bahasa..jaga bahasa bukan maksud anda kena tulis bahasa baku atau bahasa melayu kuno..tapi jaga adab2 penulisan..terutama pada yg ISLAM..
Pernah aku terbaca kat satu blog ni..nama blog xperlu la aku tulis..mengaibkan tuan punya blog..
“aku tulis je perkataan LUC**,tapi bukan aku buat pun..aku tulis je”..
Allahuakbar..yg berkata2 tu kaum hawa..byk pulak komen2 dari lelaki yg jijik aku nk baca..aku sebagai perempuan malu nk baca..bila ada yg menegur berang pulak si penulis..katanya itu hak dia untuk menulis..sememangnya hak dia sebagai pemilik blog secara zahir..tp yg lebih hak itu siapa??..akhlak bukan sahaja dari perbuatan..tapi percakapan,penulisan dan banyak lagi..jaga bahasa anda..ramai yg membaca..

2)PENULISAN BERGAMBAR

Cerita melalui gambar..ramai yg suka cara ni..org cakap biar gambar berbicara..ecece..memang menarik dari baca penulisan full page..mau menguap 2,3 kali..hehe..tapi pernah x kita fikir tentang gambar yg kita letak.di blog,facebook,Friendster,myspace,tagged dan seangkatan dengannya..kalo tgk gambar friend kat fb,mmg banyak.macam2 ada..tapi dalam sedar atau tidak..gambar2 yg kita rasa xde pape pn…tapi mengundang dosa hari2..free2 je dapat dosa 24hours..kalo kat blog pun ada jugak..penulisan dah mmg tip-top..berinformasi..mmg bagus..tapi tiba2 diselang seli dengan gambar yg NTAH APE2..cuba bayang..tengah2 baca isi yg baik,bagus tiba2 zaaappp keluar gambar pelik..kat blakang ayah tgh tengok..haaaaaaaa..dah kantoi..ayah pun pikir bukan2..kalo nasib xbaik pelempang naik kat pipi..ouchhh

3)HIPOKRIT

Apo bendo hipokrit ni haa??ofcos semua tau..hipokrit atau talam dua muka..di alam reality lain perwatakannya..di alam maya dia mengganas..yg ni aku sendiri terasa..terasa banyak dosa dan salah bila pikir semua ni..aku pikir bila tak berhadapan,xcakap depan2 ,xkeluar suara..aku kurang jaga ikhtilat..muamalat antara lelaki dan perempuan banyak yg diabaikan..kalo difikirkan balik..di’scan’ balik memory2 lama..banyak yg xikut piawaian Allah..malu rasanya..maka,resolusinya..berubah menjadi yg lebih baik.. inilah yg ditekankan oleh ust.hasrizal..aplikasikan ciri2 ehsan dalam kehidupan..merasakan setiap perbuatan kita diperhatikan oleh Allah setiap masa tanpa sesaat pn terlepas..

“Beribadah kepada Allah dalam keadaan seakan-akan kamu melihat-Nya. Jika kamu tidak melihat-Nya, maka sesungguhnya Dia melihatmu”


Tak kisah la di alam reality atau pun tidak, sentiasa jaga adab dan kelakuan supaya 6t tak timbul fitnah..xkira perbuatan, percakapan @ penulisan..semua ada kebaikan dan keburukan..terpulang pada kita untuk pilih yg mana..yg menulis ni pun bukan lah seorang yg sempurna..sentiasa buat dosa..Cuma sama2 muhasabah diri..perubahan tidak perlu secara drastic.jika perubahan secara perlahan itu membawa kesan yg mendalam..maka terusan usaha..moga terus istiqomah dan thabat…insyaAllah..

0 comments:

Powered By Blogger