rss
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites

Wednesday, March 30, 2011

cerita melayu semakin hilang nilai ketimuran..

Assalamualaikum..setelah lama xjadi penulis..ari ni datang plak mood yg dah lame hilang..mesti ramai yg suka tgk crita melayu..kat tv tu belambak citer melayu...xkesah la movie@telemovie@drama dll..kadang2 jd malas nk tgk crite melayu..asyik letak genre crita yg sama..

1) cerita hantu vs cerita lawak
xcrita hantu, crita lawak..tiap2 hari mesti ada cerita hantu..sampai dah kenal jenis2 hantu..tp yg aku perasaan hantu je mesti pompuan..ape org laki xjadi hantu ke??=.=..saka jentayu la..mantera anjasmoro..terowong casablanca..erk..sah2 aku tgk ni..hu3..tp serius..macam xde idea lain..tp yg bez kat astro ade crita yg menginsafkan diri..macam kat astro oasis..imam muda lg bez..^__^

2)cerita 18 SX
yg ni part yg paling xsuka..asal tgk kejap,duk tunjuk pelik2..rosak abih kanak2 duk tgk..kalo dah tulis U,asal duk tunjuk lg scene macam tuh..drama pn mesti ade adegan yg xpayah-cerita-korang-dah-tau..contoh cerita yg mmg aku benci + meluat + loya = remp-it..impak maksima..revolusi kl drift..yg paling xtahan cerita yg pasal kat penjara sebab amal ilmu hitam..xingat la plak tajuk dia..tp cerita tu mmg xpatut tayang kot..macam mane FINAS boleh lepas..paling xtahan.."sebab director suruh"..dah tu director p suh pkai pakaian yg dah xde rupa macam pakaian..director MELAYU kot..
kata dah besar..dah mumayyiz dah pn..impossible xleh beza dosa pahala..T_T..

kalo nk cerita semua mmg panjang..tp sekadar melontarkan rasa tidak puas hati..nk tunggu tv al-hijrah masuk astro bila la plak..sob3..apa nk jadi..pahtu duk julang kata..inilah negara islam contoh..wat der!mata ke atas tangan ke dada..=.=..pastu salahkan slogan membangun bersama islam...depa satu malaysia lg nak buat hub2 hiburan xde amik kesah..


wallahu'alam..

7 comments:

atiey_ika said...

btol zub, dah U p tnjuk gak yg plik2..sgan nk tgok tv lau ade pak sdare ke spupu ke..

btw, MELAYU xsmstinye ISLAM. ISLAM pd i/c xsmstinye ISLAM dlm harian..

FINAS kejenye sume tunggang langgang, yg ptot censored dia tayang.. org wat crite baek, dia xbg..

>_< *xpuas ati*

SHIEmah Shiemillionaire said...

woowooo...agak la weysss....

http://fatinqistina90.blogspot.com/2011/03/ape-nk-jadi-dh-ni-haii.html

tgk link ni...lg siot x bertamadun punyer rkyat M'sia..

cik nurussalwa said...

sy pun x suke cite2 remp-it dan yang seangkatan dgnnya tu..
ase nak marah je~
budak2 suke pulak tu..
ape kes la..
menci2~!

ⓐⓝⓢⓐⓡⓤⓛⓛⓐⓗ said...

@sukma:tu la..kadang jd malas nk tgk..sakit hati sunggoh..tu la..islam pada ic..tp kalu tgk maksud melayu sebenar..depa patut malu..

@shiemah:yg link pada hotel marriot tu eh..aku dah tgk lame dah..mmg dasyat..ade satu lg post lagi dasyat..xsanggup aku nk tgk..tp aku dah xingat kat mane..lg teruk berganda2 dari tu..na'uzubillah

@cik nurussalwa:btol..xpernah tgk habis pn crita macam tu..xsanggup nk tgk..tu pn tgk kat tv yg dah di censored..xtau la apa nk jadi skang ni..

sumanje said...

Jemput singgah di blog baru Sumanje
su jarang tgok cerita melayu.....em....slalu tgok cerita movie je...majalah3 feberet....
Tentang Malaysia
Terima kasih atas kunjungan anda
Semoga Ceria selalu dan happy blogging
Dari ~~~SuManje~~~~~~~~~…………………

:)..

nurulhusna said...

terbaek dari ladang tarbiah. =)

cuba kita pulak jadi pengarah filem. takpun kita je yang jadi FINAS.

mari lahirkan ahli ramai2...

ⓐⓝⓢⓐⓡⓤⓛⓛⓐⓗ said...

@sumanje:movie pn sama..bukan nk jondem..tp kita yg majoriti islam perlu cakna mende ni..sama2..tp sy nk ziarah blog awk xde link ..=)

@k.husna:tunngu k.husna jd tokey finas 6t amik saya keje..hehe..

Powered By Blogger