rss
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites

Saturday, August 3, 2013

Salam ramadhan, 26 ramadhan 1434H!

Assalamualaikum wbt..

Ribut kuat jugak tadi. Sekarang pun still hujan..sejuk bak anggg! tp still jugak pasang kipas, xreti erti sejuk agaknya, *preparation nak g oversea nanti..haha..anyway, tolonglah ameen skali..=)..sambil mengadap laptop, tidak jauh hanya dengan jarak 2 kaki, juga mengadap tv..tamak sungguh!sekejap tunduk, sekejap dongak..dua2 balun..masyaAllah!Astaghfirullah!

Petang tadi ade iftor dekat surau tak jauh dr rumah. Asalnya, aku taknak pegi..ye lah, mana ada geng kalau pegi pon. Dari kecik memang mcm tu kalo pegi surau..forever alone kesudah..huhu. Tapi pergilah jugak sebab xde orang kat rumah. Mau menangis aku bukak puasa sorang2 kat rumah, bajet berbuka di perantauan. Sambil makan sambil nangis..baik tak payah..haha. *tapi aku penah je makan sambil nangis, masa form 1, mula2 duk asrama..setiap masa aku nangis..haha, k bye!

Well, aku memang fail bab bersosial. Kalo ada sesi komen-komen dgn classmate or geng society, wajib berderet aku dapat komen 'pendiam'..Paling xtahan aku pernah dapat, "susah didekati"..haha..lawak!Apa yang susahnya..mungkin sebab muka aku blur terlebih, kawan2 selalu cakap muka xde perasaan..Ok, enough cerita pasal diri sendiri. So, one thing aku sedar bila pegi petang tadi, kita akan belajar how to communicate with people. Lagi-lagi dengan orang tua..susah tahu!cakap kena sopan, buat kerja kena sopan, xboleh malas2..tapi bila dah lama-lama duduk dengan makcik pakcik ni, kita akan pandai lah. Tau la nk handle dorang mcmana..Socio-linguistic ni memang perlu byk belajar. Kita xkan kuasai sesuatu bahasa hanya dengan belajar bahasa tu. Kalau kita nak diterima baik oleh masyarakat setempat, kita kena jugak tahu budaya, adat resam dan common thing yang dorang buat. Ye la, masuk kandang kambing mengembekk lah, xkan nk mengaum kot. Best jugak bila kumpul ramai2, tolong mana yang patut. Mungkin lepas ni kena join banyak program kemasyarakatan. But for sure sem depan, aku nak join program feed the homeless. Serius macam best!

Tapi kan..one thing yang xsuka bila pegi surau bila time nak solat. Makcik-makcik ni kan, particular gila bab susun sejadah. cantik je susun..xboleh renggang sikit pon..nanti kena tegur. Tapi kan, bila time nak semayang je, jarak sorang2, mak aiii..jauh benor..tang mana yang lagi kena jaga pun aku konfius dengan depaa ni..tok imam kata, rapat2 kan soff..tapi depa pi rapat2kan sejadah..T___T..bila tegur 6t dorang marah kita balik..jadi buat lah yang terbaik..huhu..

Sekian saja utk post ni..=)
*esok harus pujuk dan bodek kakanda ridzwan pegi bazar tok guru..cari tudung raya..hehe!


Powered By Blogger