rss
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites

Sunday, January 23, 2011

malang yang tak pernah bagi 'HINT'!

Assalamualaikum..sila baca entry dengan nada yang sangat gembira..kerna tuan punyer masih diselubungi sedih..
Semalam, 22/01/2011..satu tragedi tragis telah melanda..bagai tsunami yg hebat melanda acheh..kusangkakan panas hingga ke petang..rupanya salji turun di tengah hari..=.=..tengah aku syok2 main aquatic treasure hunt, canoe team member aku terbalik dengan sadisnya!

inilah yg dinamakan canoe..lain cket dari kayak!

Bila dorang jatuh dalam tasik tu, aku ngan ecah bantai gelak dengan jayanya..bila semua da ok balik and pakcik2 lifeguard tu datang maka bermula la saat2 getir..
"dik..ade pape lagi x yg xde?"tanya pakcik dengan muka bengang..
"xde2.."jawab kami ber-4..
tiba-tiba...
"beg kuning tu xde la pakcik!"
"ade ape lam tu?"tanya pakcik dengan muka curious..
"ade hp pakcik!"dengan selamba aku dan ecah jawab..
"knpa letak hp!"..pakcik tu dah mula kesiankan kami..dah tu..xd suh letak barang berharga,manala kami tau barang berharga yg pakcik briefing maksudkan tu harta karun yg jumpa 6t..sob3..
TAPI...bukan setakat HANDPHONE je..skali ngan IC, KAD MATRIC, KAD BANK DAN LESEN MEMANDU..dan bukan yang aku SORANG..yg ecah pon skali..sadis wooo..
part yg xleh blah..lepas hilang semua2 tu dalam dasar tasik putrajaya,kami boleh sambung main..sampai habis!punya la semangat nk main kayak..
handphone ecah
hp aku..

Bila da naik ke darat..pakcik2 kat c2 buat muka kesian..dan paling cepat dorang bleh dive cari mende2 tu semua adalah hari isnin which is ESOK..dan HP aku dengan pastinya telah 'INNALILLAHI WA INNA ILAIHI RAAJI'UN'..Kalo jumpe pon,mayat je la..tapi yg paling buat aku nk nangis ade la bila hilang ic dan matric kad..uwaaa..aku skang berstatus "PENDATANG ASING"..SOB3..i have no identity card..dan bila aku call bgtau mak,
"kea mek kato doh jange g, DEGIL!nk g jugok..tu la..xsey dengar ore laghe!"sungguh pedas kata2 itu..
translate:"kan mak dah cakap jangan pergi, DEGIL!nak pergi jugak..xnak dengar orang larang!"
ok..ni berkali2 aku terima padahnya bila xdengar cakap mak aku, antaranya;

1)time darjah 6, mak aku cakap xyah pergi skolah sebab dah lepas exam upsr,tapi aku dengan degilnya pergi jugak..padahnya lutut aku retak dan kesannya masih ada sampai sekarang menyebabkan aku xboleh berdiri lama dan xboleh aktif sukan..


2)bila aku pergi kem kat satu kawasan rekreasi,mak aku xbg jugak..tapi macam biasa aku degil dan pergi jugak..jari aku kena infection sampai membengkak dan bernanah..sampai aku kena rujuk HANDTEAM kat PPUM..

mmg tu semua takdir Allah..tapi apapun..lepas ni aku kena jadi anak yg dengar kata..bila mak aku cakap xboleh..makanya xboleh..redha ALLAH terletak pada redha mak ayah..aku terima dengan redho..tadi pon dah call celcom centre untuk block number dan mungkin esok akan pergi ambik no baru..ic pon mmg dia nk suh tukar baru agaknya..dan berzaman aku xtukar..kat matric plak esok kena g buat report,ntah brape plak kena bayar..hp,aku tunggu ehsan dari abang aku..tu pun kalo dia nk bagi..aku xnk mintak lebih,NOKIA X6 32GB pon dah ok..=.=



P/S:pada sape yg ade no contact aku..maaf aku xkan dapat dihubungi..kena tunggu suma setel dulu..dan sekarang hdup macam "SENANG" gile..terima segalanya dengan hati yg pedih..setiap perkara mesti ada hikmah kerana disebalik duka pasti ada suka..

Dalam derita ada bahagia
Dalam gembira mungkin terselit duka
Tak siapa tahu
Tak siapa pinta ujian bertamu

Bibir mudah mengucap sabar
Tapi hatilah yang remuk menderita
Insan memandang
Mempunyai berbagai tafsiran

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

Harus ada rasa bersyukur
Di setiap kali ujian menjelma
Itu jelasnya membuktikan
Allah mengasihimu setiap masa
Diuji tahap keimanan
Sedangkan ramai terbiar dilalaikan
Hanya yang terpilih sahaja
Antara berjuta mendapat rahmatNya

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

6 comments:

atiey_ika said...

zub!! tragis nye!!

skang ni u xde fon, ic n mtrik? err.. susa nye..

Asy_raAf said...

innallillah~~~ ish2... rilek
ad hikmahnya di sebalik kejadian...
bagai udang di sebalik mee udang...
cth hikmahnya, ko bwu dpt anti virus free jatuh dr langit kedebup~~~~~ kan rezeki~~~ hehe

ⓐⓝⓢⓐⓡⓤⓛⓛⓐⓗ said...

sukma:tu la..sangat tragis..sob3..so,kalo nk contact skang kne contact manual la..huhu

acap:ehem3..aku dah lama tunggu nk jadi follower ke-100..haha..tu r..rezeki2..

Akakmu Muna said...

Huhu.. tulah cik ct, p x ajak akak.. kan dah kena tulah akak yg berdaulat ni.. moral of the story, travel pas ni mintak restuku dulu.. haha

ⓐⓝⓢⓐⓡⓤⓛⓛⓐⓗ said...

erk..bukan saya ada ajak ker malam tu..aiyokkkk..haha..tu la..kena mintak restu kak muna dulu la ni..hehe

AlFaQirah Fillah said...

assalam...

cik siti.. ibrah byk lam hang punya story ni..
yok! jom dengar kata mak walau terpaksa..hex2...

jom! anak solehah yoookk!hehee

Powered By Blogger